Ogroman deo teritorije unutar Sjedinjenih Američkih Država i dalje je tehnički bez zakona zbog nepravilnosti u ustavu koji optuženike ostavlja bez porote koja bi ih osudila. Nacionalni park Jeloustoun, koji se uglavnom nalazi u Vajomingu i prepun je divljih životinja i prelepih predela i velikog broja gejzira.

Ali izolovani deo od 50 milja unutar njegovih granica tehnički je komad zemlje bez zakona gde je sve dozvoljeno.

Prema šestom amandmanu ustava SAD, ako neko počini zločin onda ima pravo na "brzo i javno suđenje od strane nepristrane porote države i okruga u kojem je zločin počinjen".

Park je pod jurisdikcijom Vajominga, ali je nenaseljena "zona smrti" u susednoj državi Ajdaho.

Foto: Profimedia

 

Jutjuber Tom Skot objasnio je na svom Jutjub kanalu: "Kongres je dao ceo Jeloustoun Vajomingu uprkos činjenici da je deo parka u Ajdahu. Dakle, upravo sada na ovom području stojim u državi Ajdaho, ali saveznom okrugu Vajominga. Dakle, za zločine počinjene u ovoj čudnoj maloj zoni od 50 kvadratnih milja, preklapanja porota bi morala da bude izabrana samo od ljudi koji žive u državi Ajdaho i okrugu Vajoming, a ovde je populacija nula. Dakle, nema porote, što znači da nema suđenja, što u teoriji znači da nema osude.

Međutim, istakao je da, iako tehnički može ubiti nekoga i izbeći kaznu, on to nema nameru da učini jer "nije idiot".

Do danas nijedno poznato ubistvo nije počinjeno unutar određenog područja otkako je na to ukazao profesor prava Brajan Kalt u svom eseju pod nazivom "Savršeni zločin" iz 2005. godine.

Rupa bi mogla da se ispravi tako što bi Kongres usvojio zakon o prebacivanju vlasništva nad zonom na Distrikt Ajdaho, ali uprkos Kaltovom lobiranju, pravna zagonetka i dalje postoji.

Ipak, Kalt je komentarisao: "Ali kršenje zakona je kršenje zakona, šta god se dogodilo osobi koja to čini. Ne mislim da bi tužilaštvo tek tako odustalo."

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".