Predraga Prežu Milinkovića možda ne znate po imenu, ali njegovo lice sigurno pamtite. On je verovatno najpoznatiji epizodista sa ovih prostora, koji je više od 35 godina u vašim omiljenim filmovima i serijama igrao batlere, obućare, poslastičare, psihologe, mesare i mnoga druga zanimanja.

Foto: Jutjub printskrin/TheJovan88

 

 

Malo ko zna da Preža zapravo nikada nije studirao glumu. Bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu, ali je bio veliki filmofil i put ga je naveo na tu stranu. Govorio je četiri strana jezika.

Jednom prilikom je pojasnio da za njega znači da je profesionalan filmski epizodista onaj ko ne bira uloge već igra ono što mu se nudi, kao i da je to bolje nego da igra velike uloge.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Uloga po kojoj ga mnogi pamte je uloga batlera u kultnoj seriji “Srećni ljudi”, a iako je ova uloga bila sporedna, jedna je od onih koja je obeležila njegovu glumačku karijeru.

U karijeri dugoj skoro 40 godina odigrao je više od 200 najraznovrsnijih filmskih uloga i više od 100 uloga odigranih u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima.

Neki od naših najpoznatijih filmova u kojima je glumio jesu: “Poslednji krug u Monci”, “Vampiri su među nama”, “Tesna koža 3”, “Bolji život 2”, “Poltron”, “Boj na Kosovu”, i drugi.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Ali, dok su ga domaći reditelji zatrpavali ulogama batlera i konobara, bio je glavni glumac u dva strana filma – i to krimi filma. U jednom od njih Preža je igrao glavnog gangstera.

Glumac je preminuo 4. aprila 1998. godine, ali je ostavio veliki trag u srpskom filmu.

BONUS GALERIJA: Iz albuma glumca Predraga Preže Milinkovića

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".