Vlasti nemačkog grada Kelna odlučile su da se zbog krize u snabdevanju energentima izazvane ratom u Ukrajini ove nedelje rasveta javnih zgrada, uključujući i poznatu turističku atrakciju - kelnsku katedralu, gasi u 23 sata.


Gradsko veće Kelna je saopštilo da je katedrala jedan od 130 objekata koji su do sada cele noći bili osvetljeni sa više od 1.000 reflektora, a sad će zbog štednje energije gasiti reflektore.

Ostali objekti uključuju istorijsku gradsku skupštinu i stubove oko stadiona fudbalskog kluba Keln, preneli su nemački mediji.

Nemačka kompanija E.ON, najveći evropski operater energetskih mreža, saopštila je da je smanjila vrednost svog udela u gasovodu Severni tok 1 za oko 700 miliona evra (715 miliona dolara) zbog „pojačane neizvesnost" u vezi sa uticajima rusko-ukrajinskog rata.

Kompanija je u martu objavila da njen udeo od 15,5 odsto, koji indirektno drži preko svog penzionog fonda u Severnom toku 1, ima knjigovodstvenu vrednost od 1,2 milijarde evra, što znači da je vrednost tog udela srezala za 58 odsto, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".