Samo deset sati nakon što su pojeli prethodno smrznutu, a zatim pripremljenu crvenu ribu, tročlana porodica iz Australije je završila u bolnici. Svi su imali jake bolove u mišićima ruku i nogu, dok se sin žalio na urin tamne boje prilikom mokrenja.

Šta je Hafova bolest?

Ona se često povezuje sa jedenjem kuvanih morskih plodova. Hafova bolest ili rabdomioliza je retko oboljenje koje napada mišiće i razgrađuje ih nakon čega se mišićna vlakna oslobađaju u krvotok.

U ekstremnim slučajevima bubrezi ne mogu da filtriraju dovoljno brzo, zbog čega urin postaje taman. Rabdomioliza najčešće se javlja posle nesreća u kojima su mišići teško povređeni, ali zapravo nije retkost da se javi i posle intenzivnih treninga. Zato ukoliko se se brzo ne reaguje, može da dođe do otkazivanja organa, pa čak i smrtnog ishoda.

Naučnici zapravo ne znaju šta uzrokuje rabdomiolizu nakon konzumiranja morskih plodova. Neke od pretpostavki su da određeni toksin koji se nalazi u morskim plodovima može direktno da izazove ovo oboljenje.

Slučaj sina posebno je bio interesantan za doktore, jer je imao teže posledice nego njegovi roditelji. Vrlo je moguće da je nakon dve porcije ribe, dejstvo toksina jače uticalo na njega. Zato je važno pre konzumiranja bilo kojih morskih plodova, da ih dobro termički obradite i pripremite, a ukoliko niste vični tome, mnogo je bolja varijanta da pojedete ribu u restoranu.

(Espreso)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".