Udovičić je za Tanjug istakao da je od pacijenata koji su na intenzivnoj nezi četvoro priključeno na respiratore, kao i da se radi o ljudima starije životne dobi i hronoičnim bolesnicima primljenih iz drugih bolnica.

- U Vojnoj bolnici Karaburma juče smo imali šet prijema i četiri otpusta, a primljeni su pacijenti iz nekovid bolnica, što upućuje na to da medicinsko osoblje treba da povede računa o preventivnim merama i da se ih strogo pridržava - poručio je Udovičić.

Naveo je da je broj zaraženih korona virusom u zemlji sada oko 7.000, a njegove prognoze su da će tako i ostati do kraja avgusta.

Naglasio je da postoji mogućnost da tokom jesenjeg talasa, kada se đaci vrate u škole, ponovo dođe do pritiska na zdravstveni sistem, koji za sada funkcioniše neometano.

- Ovaj talas u julu i avgustu će se negde spojiti sa septembarskim, jesenjim talasom i kada se đaci vrate u klupe, studenti u domove i radnici u kolektive, videće se koliko ćemo zaista imati novozaraženih i hospitalizovanih na dnevnom nivou - rekao je Udovičić.

Udovičić je ocenio da je za obrazovni sistem od izuzetnog značaja da đaci ponovo krenu u škole i da se neće uvoditi nove mere zaštite ukoliko epidemiološka situacija ostane na nivou na kome je sada.

Foto: Tanjug

 

Na pitanje da li će se, ukoliko dođe do porasta broja zaraženih, pooštriti mere zaštite, on je izrazio nadu da do toga neće doći i da će đaci normalno ići u školu.

- Za početak, što se tiče jeseni, ne očekujemo nikakve restriktivne mere po tom pitanju, đaci zaista treba da se vrate u školske klupe. Posle dve godine kombinovanih nastava moraju da se vrate svemu onome što je karakteristično za njihov uzrast i školu - poručio je Udovičić.

Izrazio je nadu da će, s obzirom na to da sada vlada omikrom soj koji daje lakšu kliničku sliku, situacija dozvoliti da se vratimo normalnom životu.

Kada su u pitanju velika okupljanja kao što su festivali koi se održavaju širom Srbije, Udovičić je rekao da je "to sve normalno i da to tako i treba da bude".

Epidemiološka situacija u našoj zemlji se može okarakterisati, rekao je Udovičić, kao nesigurna s obzirom na svakodnevni porast broja zaraženih, ali, dodao je, da je dobro to što je broj hospitalizovanih pacijenata daleko manji od očekivanog.

- Mi smo u avgustu očekivali znatno veće brojeve s obzirom da smo po projekcijama u piku talasa, ali ovi brojevi su idalje još uvek prihvatljivi i negde smo u bezbednoj zoni što se tiče zdravstvenog osoblja i zdravstvenih kapaciteta - rekao je Udovičić.

Smatra da je ovakvoj situaciji doprinelo to što je veliki broj ljudi na godišnjim odmorima i što se veliki broj manifestacija održava u spoljnim uslovima, pa je virus razruđen.

Upozorio je da, bez obzira na to što novi sojevi virusa daju lakšu kliničku sliku, građani moraju biti oprezni, jer je virus u ogromnoj količini u cirkulaciji.

Takođe, dodao je da se posebna pažnja treba obratiti na to da se zaštite rizične grupe - stari i hronični bolesnici čiji je imunitet oslabljen.

Istakao je da je najviše pacijenata primljeno u VMC Karaburma iz drugih bolnica koji su već na lečenju od drugih bolesti, kao i stari i bespomoćni kojima članovi porodice kući donesu virus.

- Nečiji trenutak nepažnje nekome može da znači život - poručio je Udovičić apelujući na zdravstvene radnike i porodice u kojima ima starih da se pridržavaju mera zaštite.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Kada su u pitanju simptomi i klinička slika kod novog soja korona virusa doktor je kazao da je situacija postala znatno opuštenija sa pojavom omikron soja u odnosu na perod kada je preovladavao delta soj, jer je tada teška klinička slika i veliku smrtnost bila i među mlađom populacijom.

Naglasio je da omikron soj i sve nove podvarijante, kojih je trenutno šet ili sedam, daju blažu kliničku sliku, a često kod mladih i zdravih osoba prođe i asimptomatski.

Udovičić smatra da su brojevi zaraženih daleko veći od evidentiranih, ali da je situacija dobra i sigurna sve dok kovid bolnice rade između 30 i 50 odsto kapaciteta.

- Sada se vidi značaj ovih kovid bolnica, jer sve druge zdravstvene ustanove i bolnice rade neometano. Zdarvstveni sistem nam je sada ponovo vraćen, zahvaljujući kovid bolnicama, u primarnu funkciju - zaključio je Udovičić.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".