- Ronim gotovo celu godinu, ali nikada nisam videla ovoliko rakova paukova na jednom mestu - izjavila je za Metro fotografkinja. - Na prvi pogled izgledalo je da plaža nije peščana, već da je dno puno tamnog kamenja, ali ispostavilo se da je reč o hiljadama rakova u moru koje nam doseže do kolena. Bilo je neverovatno. Nastojala sam da plutam nad njima i da pazim da ih ne zgazim - objašnjava Lou koja se, za razliku od većine kupača nije prepala nenadanih gostiju te je uzela svoj aparat u ruke i snimila nesvakidašnje prizore.

Ostali su radije zauzeli pozicije u obližnjim kafićima i odustali od planiranog prirodnog spa tretmana u finom morskom pesku.

Otkud rakovi u plićaku?

Za ovaj svojevrsni "skup" u plićaku Portgviden plaže krive su klimatske promene, odnosno porast temperatura mora, zbog čega brojne morske vrste šire svoja staništa.

Rakovi dolaze u ovolikom broju kako bi se zaštili od grabljivaca i ostalih pretnji. To se potvrdilo u ovom slučaju u kojem su brojnošću zaprepastili kupače i isterali ih iz mora. Divovski rakovi pauci prepoznatljivi su po svojim raširenim nogama i kliještima, po kojima su i dobili ime. NJihov ugriz je otrovan za manja stvorenja, ali potpuno bezopasan za ljude.

U plićak su došli kako bi odbacili stare ljušture i potom se u novom ruhu vratili u dubine.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".