Tajvanski ministar spoljnih poslova DŽozef Vu rekao je danas da je Tajpej započeo vojne vežbe za proveru borbene gotovosti, kao odgovor na tekuće kineske manevre koje uključuju lansiranje projektila u blizini ovog ostrva sa 23 miliona stanovnika, prenosi AP.

Kina je saopštila da su njene vežbe podstaknute prošlonedeljnom posetom Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, ali je Vu u današnjem obraćanju naglasio da Peking koristi njenu posetu kao izgovor.

On je rekao i da Peking ima za cilj da kontroliše Istočno i Južno kinesko more preko Tajvanskog moreuza, kao i da želi da promeni status kvo i pripoji Tajvan, koji smatra sopstvenom teritorijom.

Tajvanski zvaničnik rekao je da su kineske vojne vežbe pokrenute kao deo plana za pripremu invazije Pekinga na ovo ostrvo.

Foto: Profimedia

 

 

Vu u obraćanju novinarima nije ponudio vremenski okvir za mogući napad na Tajvan, ali je naveo da Peking sprovodi velike vojne vežbe i lansiranja raketa, uz sajber napade, dezinformacije i ekonomsku prinudu, u pokušaju da oslabi moral stanovništva na ostrvu, preneo je Rojters.

- Nakon što se vežbe završe, Kina bi mogla da pokuša da konkretizuje svoje delovanje u nastojanju da uništi dugoročni status kvo u Tajvanskom moreuzu - rekao je Vu.

Foto: gugl mape printskrin/Vikipedija

 

 

On je naveo i da takvi potezi ugrožavaju regionalnu bezbednost i pružaju "jasnu sliku kineskih geostrateških ambicija izvan Tajvana", a takođe je pozvao na veću međunarodnu podršku kako bi se se zaustavili pokušaji Kine da efektivno kontroliše moreuz.

Ministar je naglasio da Tajpej nije zaplašen, čak ni u trenutku kada Peking nastavlja manevre i preko nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza.

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je danas da nastavlja sa zduženim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, sa fokusom na blokade i logistiku snabdevanja, prenosi Rojters.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je Tajvan deo Kine i da kina izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".