Bogdan je takođi i pesnik, vinar i - džokej. LJubav prema konjičkom sportu jednom prilikom dovela je do toga da umalo strada, kada je doživeo nezgodu tokom trke na beogradskom hipodromu.

O incidentu je 1995. godine pisao časopis "Sabor", a tekst prenosimo u celosti:

Svako ko se bavi sportom rizikuje da bude povređen ali ta opasnost za prave sportiste nema značaja. Slično rezonuje i poznati pevač Zvonko Bogdan, osvedočeni ljubitelj konjičkog sporta i učesnik brojnih trka širom zemlje, koji je baš na završetku ovogodišnje kasačke sezone na beogradskom hipodromu samo pukom srećom prošao bez ozbiljnih ozleda.

Foto: V. Danilov

 

Sve se dogodilo u za njega praktično poslednjoj trci dana, kada je na njegove sulke naleteo vozač sa unutrašnje strane staze i izazvao incident. Poznati pevač se začas našao u vazduhu, a potom i na stazi, pošto je ispao iz sulki, a samo zahvaljujući neizmernoj sreći nije završio pod točkovima ili kopitima konja koji su jurili kraj njega. Čak ni ozlede, koje je prilikom pada zadobio, nisu bile tako teške, iako je sam incident izgledao spektakularno, kao na filmu!

- Iz dugogodišnjeg iskustva znam šta je u toku trke najveća opasnost i čuvam se da ne upadnem u takvu situaciju - prepričava Zvonko incident iz Beograda. - Ja sam nastradao zahvaljujući jednom nesmotrenom, lošem vozaču, koji je upravljao jednim nemirnim i nedovoljno pouzdanim konjem. Ja to pouzdano znam, jer sam baš sa tim konjem imao nekoliko trka i znam da je, u najmanju ruku, neposlušan.

U želji da što boljom pozicijom u trci, taj vozač je, mimo svih rezona i propisa, iznenada upao u putanju Zvonkovog konja, i naletanje je bilo neizbežno.

Foto: Reprint Sabor

 

- Sreća da su ostale kolege pazile, pa su me na vreme zaobišle, inače sam mogao da budem pregažen - priseća se Bogdan kako je ležao na stazi usred trke. - Ne postoji deo tela koji nisam ugruvao, nedelju dana proveo sam u postelji, iz koje sam ustao tek kada je na snimcima utvrđeno da nema preloma. Plašio sam se da celu zimu ne provedem u gipsanom koritu.

A sve se dogodilo u trci koja praktično ništa nije odlučivala, niti je bila iole prestižna - ni za konje, ni za vozače.

- Tog dana sam vozio čak u pet trka, a ta u kojoj sam povređen bila je simbolična. Nagrade su deljene u vidu nekakvih sitnih poklona i proizvoda - objašnjava Zvonko. - To  ne kažem da bih potcenio takmičenje, već da naglasim kako nije postojao ni jedan razlog da vozači budu nerazumni, da rizično voze, da seku putanje i izazivaju opasnost. Umesto da to bude obična, lagana, skoro rekreativna trka - ispao je incident.

Foto: V. Danilov

 

Pošto su lekari utvrdili da povrede nisu tako opasne, popularni pevač se ponovo obreo u Beogradu. Istina, sezona trka je završena, hipodrom ne radi, ali je Zvonko Bogdan stigao na mesto svoje mladosti - u hotel "Union".

- Tamo ću pevati prvi vikend u decembru, jer se tu okuplja publika koja voli moju muziku - dodaje Zvonko. - Da ima još ljudi koji umeju da slušaju i uživaju, uverio sam se i nedavno na gostovanju u Makedoniji, odakle mi je stigao poziv za novi nastup, takođe u decembru. Ali, ja sam dužnik Beograda i njegove publike, pa postoji velika verovatnoća da u glavnom gradu provedem i novogodišnje praznike.

Foto: V. Danilov

 

Između muzike i konjarstva Zvonko teško može da se opredeli, i nastoji da obe ljubavi podmiri podjednako. Za pesmu uvek ima vremena, ali vreme za trke - određuju drugi.

- Neverovatno je da kod nas preko zime ne radi ni jedno trkalište, i po tome smo valjda, uz Albaniju, jedina zemlja u Evropi - rezigniran je Zvonko. - Čak i u Kanadi, gde je zima neuporedivo surovija nego kod nas, sezona traje bez prestanka. Ali nije važno - na zimu ću slatko pevati, a potom, zna se - hipodrom i moji omiljeni kasači.

Na nezgode i povrede, jasno, i ne pomišlja. U protivnom, ne bi ni sedao u sulke.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru", 27. novembra 1995. godine. *

BONUS GALERIJA: Staniša Stošić, legenda južnjačkog melosa - retrospektiva karijere

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".