Tajvan je nedavno doneo odluku prema kojoj je avijacija te zemlje podignuta sa zadatkom odvraćanja i upozoravanja ekskadrile od 20 kineskih borbenih aviona, od kojih je 14 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, saopšteno je iz ministarstva odbrane Tajvana, prenosi Si-En-En.

Tajvanske oružane snage su detektovale i 14 kineskih ratnih brodova koji su izvodili manevre oko Tajvanskog moreuza, navodi se u sopštenju ministarstva u Taipeju, navodi britanska agencija Rojters.

 

 

Kina je nedavno poslala ratne brodove i avione, lansirala projektile u Tajvanskom moreuzu nakon posete američke visoke zvaničnice Nensi Pelosi Tajvanu.

Na kineskoj strani koji gleda na Tajvan, turisti su se prethodnih dana okupili da pogledaju vojne avione kako idu ka oblasti gde se održavaju vežbe.

Foto: Tanjug/AP

 

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je vežbe koje sprovodi Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) u blizini Tajvana opisao kao "transparentne i profesionalne", ocenivši da su one u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".