Legenda našeg glumišta Mira Stupica ostavila je veliki trag u domaćoj kinematografiji, kao i na “daskama koje život znače”, a do poslednjeg dana bila aktivna u glumi.

Foto: N. Fifić

 

 

Rođena je 17. avgusta 1923. godine kao najstarije dete Radomira Todorovića i Danice. Mira je imala dva brata koji su preminuli kao deca i još jednog mlađeg, kasnije poznatog glumca, Boru Todorovića. Odrasla je u siromaštvu. Rođena je u Gnjilanu gde su u to vreme bili zaposleni njeni roditelji kao profesori u Gimnaziji.

Mirin otac preminuo je kada je ona imala svega deset godina, kada se sa porodicom preselila u Gornji Milanovac, a kasnije su život nastavili u Aranđelovcu zbog majčinog posla.

Foto: N. Fifić

 

 

Mira je poslušala porodicu i upisala Trgovačku akdemiju u Beogradu, iako je nimalo nije interesovala. Neretko je bežala iz škole, kako bi otišla u pozorište.

NJen poznati brat Bora Todorović i ona proveli su okupaciju Beograda tokom Drugog svetskog rata u Beogradu. Češće gladni, nego siti.

Tih teških ratnih godina snalazili su se kako su umeli, a krizna vremena ostavila su poslednice na licima velikana srpskog glumišta.

U jednom trenutku njenu mamu su otpustili sa posla, prisećala se Mira:

 

 

- Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi oblačimo kapute, čarape, pa čak i rukavice. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu da bude nosač i da nas svojim radom hrani - prisećala se Mira u svojim memoarima.

NJeno interesovanje i ljubav prema glumi rezultitrali su prvim nastupom u pozirištu 1941. godine.

Mira Stupica preminula je 19. avgusta 2016. godine u Zemunu.

BONUS GALERIJA: Slike iz privatnog albuma - Jelica Sretenović

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".