Jedan od najudarnijih citata iz dokumentarnog filma "Rat za Kosovo", dela velikana srpskog novinarstva Miroslava Lazanskog koji je preminuo na današnji dan prošle godine.

Ko god je pogledao taj dokumentarac, nema sumnje da mu je taj citat najviše zaparao uši. No ova scena imala je još jedan zanimljiv prateći detalj, kada se u pozadini sa jednog od tenkova čuo hit Nataše Đorđević "Da umrem od tuge".

Kako li su srpski tenkisti popularizovali ovu pesmu?

Priština, jun 1999. godine. Nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, shodno njegovim glavnim odredbama, okončana je NATO agresija na SR Jugoslaviju. Počelo je povlačenje srpskih vojno-policijskih snaga i dolazak jedinica KFOR na njihovo mesto.

Za to vreme, na jednoj poljani kraj Prištine grupisali su se pripadnici 15. oklopne brigade iz sastava Prištinskog korupsa, čekajući naređenje za pokret.

Tom prilikom došlo je do bliskog susreta sa vojnicima iz britanskog kontingenta KFOR-a, u čijoj se zoni odgovornosti našao najveći grad južne srpske pokrajine.

Prema svedočenju naših vojnika koje je Lazanski intervjuisao, Britanci su od srpskih vojnika tražili zastavu kao suvenir, nudeći im zauzvrat cigarete i alkohol. 

Foto: Jutjub printskrin/SRB🇷🇸

 

-Nema, to ti je moral! Naša zastava je skuplja i ne prodaje se tako lako - dobacio je jedan od vojnika. Ostali su zbijali šale na račun zvaničnih izveštaja NATO o broju uništene borbene tehnike Vojske Jugoslavije.

-Hoće da ubiju DŽejmi Šeja, on je lišen slobode. Ubiće ga jer je lažno izveštavao. Koliko tehnike je izašlo oni su sami zaprepašćeni. Čak su se i Britanci slikali pored tenkova - nizali su se komentari na račun portparola NATO, dok su se u pozadini ukazivali nepregledni redovi srpskog oklopa spremnog za pokret.

Dok je oko kamere hvatalo tenkove T-55 sa jednog od njih začuo se hit Nataše Đorđević "Da umrem od tuge". Uz tu "pesmu prkosa" tenkovi i transporteri 15. oklopne zarežali su prištinskim drumom, ostavivši za sobom šokirane Britance koji nisu mogli da se načude koliko je borbene tehnike  ostalo u jednom komadu i pored brojnih vazdušnih udara i uveravanja da je okosnica srpskih oklopnih snaga na KiM uništena.

Foto: Jutjub printskrin/SRB🇷🇸

 

Ova jedinica napustila je Kosmet uzdignutog čela, uz minimalne gubitke u ljudstvu i borbenoj tehnici. Dve decenije kasnije Lazanski je nastavio da se učvršćuje na lestvici najvećih srpskih novinara, a 2019. obreo se i u diplomatiji u kojoj je ostao sve do smrti.

Za to vreme, kadrovi iz njegovog dokumentarca postali su glavna asocijacija na pesmu Nataše Đorđević, o čemu svedoče brojni komentari.

-Samo za 15. oklopnu brigadu!

-Naša zastava je skuplja...

-Ajmo 15. oklopna!

-Odmah se setim dokumentarca...

-Pozdrav za Prištinski korpus!

I mnogi drugi sličnog sadržaja...

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".