Dizajner karata u Mapboxu i geograf Topi Tjukanov kreirao je interaktivnu kartu sveta, koja pokazuje najistaknutije ljude s obzirom na mesto iz kojeg dolaze, a temelji se na studiji objavljenoj u junu ove godine.

Istraživački tim sa Univerziteta u Parizu proračunao je istaknutost osoba na osnovu podataka prikupljenih sa Wikipedije i  stranice Wikidata.

Podaci uzimaju u obzir brojne faktore, uključujući broj unosa na Wikipediji, prosečan broj pregleda za svaku osobu od 2015. do 2018. godine i ukupan broj referenci, prenosi Index.hr.

Na primer, karta pokazuje da je Šon Koneri najistaknutija osoba koja dolazi iz Edinburga, Barak Obama je na vrhu liste u Honoluluu, a Fredi Merkjuri u Zanzibaru.

 

 

Što se Srbije tiče, na mapi se mogu pronaći imena velikog broja sportista, ali i naučnika, političara, glumaca, pisaca, itd. 

Tako na primer, možete videti gde su rođeni Novak Đoković, Nemanja Vidić, Vuk Karadžić, Slobodan Milošević, Draža Mihailović, Ilija Birčanin, Stevan Sinđelić i mnogi drugi. 

- Podaci su obrađeni kako bi se prikazala samo jedna osoba za svaku jedinstvenu geografsku lokaciju s najvišim rangom istaknutosti. Korisnici mogu da vide najistaknutiju osobu u svom rodnom gradu u četiri kategorije - kultura, nauka, politika ili sport i igre - objasnili su istraživači, a prenosi Dejli mejl.

Ako želite da saznate koja najistaknutija osoba je iz vašeg mesta, to možete proveriti na ovom linku

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".