Sveti prorok Ilija smatra jednim od najvećih proroka koji je život posvetio hrišćanstvu i molitvama, otuđen u pustinji vođen mišlju da što više ljudi preobrazi iz paganstva. Zbog istinitog predskazivanja događaja bio je proganjan.

Od Svetog Ilije sunce sve milije

Smatra se da je prelaskom na hrišćanstvo, srpski narod osobine starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji. Zbog toga veliki broj običaja i verovanja potiče još iz prethiršćanskog vremena, a prorok Ilija se još naziva i „Gromovnik“.

Danas ništa ne smete raditi kako ne biste navukli na sebe gnev Svetog Ilije

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Ovaj praznik u pravoslavlju pada u najsusšniji i natopliji period godine.

Upravo zato, veruje se i da  ovaj svetac određuje kada i gde će padati kiša, a gde će biti suša. U selima širom Srbije na današlji dan ništa se ne radi u polju, kako se ne bi navukao gnev Svetog Ilije.

U narodu je čuvena i izreka da je "od Svetog Ilije sunce sve milije" zbog verovanja da od drugog avgusta, kada se slavi ovaj svetac, polako prolaze vrućine.

U Jablaničkom kraju tvrde da svako selo treba da ima neku ženu koja zna kako da spreči olujne oblake da donesu grad. Žene izlaze iz kuće s vaskršnjim jajima i obraćaju se svojim umrlim ne bi li umolili Svetog Iliju da ne sruči grad, pominjući izmišljena velika čuda koja se dešavaju u selu, poput onih da se crkva preko noći pozlatila.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.

Sabori i vašari

U mnogim delovima Srbije organizuju se sabori i poštuju se raznorazni običaji kako dogodine ne bi bilo oluje i grada. U dosta gradova i sela organizuju se vašari, a on spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima.

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".