Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije počela je danas oko 10 sati, a prva tačka denvnog reda je potvrđivanje mandata novim poslanicima.

Sednica je počela intoniranjem himne, a predsedava joj najstariji poslanik Vladeta Janković sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Otvarajući sednicu, Janković je čestitao na poverenju koje su im građani ukazali i poželeo im uspeh u budućem radu.

Jankoviću će u vođenju sednice pomagati četiri najmlađa poslanika sa četiri prvoplasirane liste - Nikola Bokan sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste "Nade". Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Osim verifikacije mandata narodnih poslanika, na dnevnom redu sednice su izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Foto: Z. Knežević

 

 

U novom sazivu parlamenta biće 250 poslanika sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila, od kojih je najviše sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 120 poslanika.

Nakon što novim poslanicima mandati budu potvrđeni i Srbija dobije 13. saziv parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za izbor nove vlade koja će, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti formirana već sredinom avgusta.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".