Ričard Grenel, koji je pregovarao o sporazumu između Kosova i Srbije pod Trampovom administracijom nakon zaokreta na čelu američke obaveštajne zajednice, okrivio je „nepromišljenog” premijera u Prištini za nove tenzije sa Beogradom u nedelju i kritikovao Stejt department što mu je omogućio .

- Ono što se dešava na Balkanu nije Rusija. Ko god vam to kaže pokušava da izmanipuliše vama - napisao je Grenel na Tviteru u nedelju uveče. - Radi se o tome da Aljbin Kurti još jednom pokušava da napadne Srbiju. On živi u prošlosti -

- Narod tzv. Kosova želi mir i posao, Albine. Prestanite da birate sukob - dodao je Grenel.

Foto: EPA

 

Srpska vojska je stavljena u stanje visoke pripravnosti, a lokalni Srbi su ranije tokom dana postavili blokade na putevima, nakon što se tzv. kosovska policija pojavila na dva administrativna prelaza sa Srbijom, sa namerom da sprovede Kurtijevu odluku o oduzimanju srpskih registarskih tablica i dokumenata. Ovo bi efektivno odseklo preostale Srbe koji žive na severu otcepljene pokrajine.

Prema Grenelu, sve se radilo o tome da je Kurti „preduzeo jednostrane poteze da odbaci srpske lične karte i registarske tablice na Kosovu“, koje je nazvao „nepotrebnim“. 

Opisujući premijera kao „krajnje levičarskog radikalnog i iskusnog fašistu”, Grenel je dalje nazvao njegove postupke  „glupavim” i „nepromišljenim” i pozvao srpske lidere da „ne uzimaju mamac”.

- Čak i Albanci znaju da je Kurti problem - napisao je Grenel na Tviteru . On je takođe okrivio državnog sekretara Antonija Blinkena, koji se ranije ove nedelje sastao sa Kurtijem i kosovskim predsednikom Vjosom Osmanijem. 

Foto: Jutjub printskrin/France 24

 

Američki predsednik DŽo Bajden je „ignorisao Balkan“ , dodao je izaslanik , ističući da je pregovarao o više sporazuma između Kosova i Srbije pod predsednikom Donaldom Trampom, pokušavajući da prevaziđe sukob kroz ekonomsku saradnju. Grenel je takođe optužio EU da je organizovala optužbe za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija kako bi ga kaznila zbog saradnje sa Trampom – što je rezultiralo preuzimanjem vlasti Kurtija i Osmanija.

Tokom Trampovog predsedavanja, Grenel je bio američki ambasador u Nemačkoj, specijalni izaslanik za Kosovo i vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe (februar-maj 2020.). 

Kurti je bivši studentski aktivista, čija se partija Samoopredeljenje (Vetevendosje) zalagala za nezavisnost otcepljene pokrajine, odbijala sve pregovore sa Beogradom, pa čak i zagovarala ujedinjenje sa Albanijom. On je postao premijer početkom 2020, ali je zbačen posle nešto više od mesec dana u glasanju o nepoverenju. Na vlast se vratio godinu dana kasnije, dvotrećinskom većinom. 

U poslednjim minutama nedelje, Kurtijeva vlada je najavila da će „odložiti” primenu svoje politike dokumenata, nakon zahteva američkog ambasadora u Prištini DŽefrija Hoveniera.

NATO je okupirao Kosovo 1999. godine, nakon 78-dnevnog vazdušnog rata protiv tadašnje Jugoslavije. Pokrajina je proglasila nezavisnost 2008. godine, uz podršku Zapada. Dok su SAD i većina njenih saveznika to priznali, Srbija, Rusija, Kina i UN uopšte nisu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".