Bez obzira koliko se često tuširate, ponekad miris znoja osećamo jače nego inače. Razlog se krije u našoj ishrani, a mi vam ukazujemo na tri namirnice zbog kojih znoj dobija najjači miris.

Foto: Profimedia

 

 

1. Kupus

Grupa povrća, u koju spadaju kupus, kelj, karfiol, prokelj, brokoli i bela repa, vrlo je zdrava. Međutim, iako ih naše telo obožava, kupusnjače mogu biti uzrok pojačanog mirisa znoja. Naime, ovo povrće sadrži veliku količinu sumpora, čija se jedinjenja tokom varenja hrane razgrađuju u telu pa ih lučimo preko znoja, zbog čega on može biti vrlo intenzivnog mirisa. Miris znoja nakon obroka obogaćenog crvenim mesom biće najjači oko dva sata nakon jela, a može se zadržati ceo dan, kod nekih osoba i duže.

Trajanje mirisa: Najjači miris oseća se sat vremena nakon jela, a trebalo bi da se smanji i potpuno nestane oko šest sati nakon jela.

2. Crveno meso

Crveno meso puno je, za organizam prekopotrebnih, proteina, ali ga telo vrlo sporo i teško vari. Tokom probavnog procesa amino-kiseline iz crvenog mesa na ćelijama creva ostavljaju svojevrstan talog.

Foto: Profimedia

 

 

Enzimi u crevima zaduženi za razgradnju hrane rastvaraju taj talog, koji lučimo putem znoja. Znoj u kombinaciji s bakterijama na površini kože dobija znatno jači miris.

Trajanje mirisa: Miris znoja nakon obroka obogaćenog crvenim mesom biće najjači oko dva sata nakon jela, a može se zadržati ceo dan, kod nekih osoba i duže.

3. Plava riba

Plava riba jedna je od najzdravijih namirnica na planeti. Možete je pripremati na razne načine i svaki od njih je vrlo ukusan.

Foto: Profimedia

 

 

Ova namirnica bogata je omega-3 masnim kiselinama, ali i kolinom - vitaminom B8, koji je odgovoran za pojačan miris znoja nakon konzumacije plave ribe. Osim B vitamina tu je i L-karnitin, koga ima i u mesu i jajima, a takođe doprinosi jačem mirisu znoja.

Trajanje mirisa: Ako uživate u ribljem obroku, morate znati da se jak miris znoja može zadržati i do 24 sata nakon konzumacije.

Isto tako, neprijatan i pojačan miris znoja mogu uzrokovati stres, hormonalne promene, sintetička odeća i pogrešan dezodorans, ali i neke od namirnica koje jedemo redovno i koje naše telo voli.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

SPREJ PROTIV KOMARACA: Napravite domaći sprej protiv komaraca i rešite se muka tokom leta

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".