Dvojica muškaraca su nastradala dok su tri osobe zadobile teške povrede u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas oko 13 časova u mestu Rasna na putu Požega - Užice kad se kombi u kom su se nalazili zakucao u kamion.

Dve osobe koje su se nalazile u kombiju, smrtno su stradale, a za sada je poznato da je i još jedna osoba koja je bila u tom vozilu povređena.

Foto: A. Rovčanin

 

 

Prema za sada nepotvrđenim informacijama kombijem koji je učestvovao u udesu putovao je jedan muzički sastav iz Gornjeg Milanovca.

 

- Kombi se pod za sada nerazjašnjenim okolnostima zakucao u kamion koji je dolazio iz drugog pravca - rekao je izvor iz istrage i dodao da je reč o kombiju koji ima gornjomilanovačke tablice.

 

Kako je prenela "Instagram" stranica 192 vatrogasci su morali da seku kombi kako bi izvukli tela nastradalih u nesreći, a nakon nesreće stvorila se velika kolona vozila zbog zastoja.

Prva pomoć u slučaju saobraćajne nezgode

Ukoliko je nakon saobraćajne nezgode neophodno, ukažite mere neodložne pomoći i kontaktirajte policiju (192) i Hitnu pomoć (194).

Ako je osoba bez svesti neophodno je započeti ABC postupak:
A – otvaranje disajnog puta (povređenu osoobu okrenuti na leđa, zabacivajući joj glavu uz podizanje brade jednom rukom, a pritiskanjem čela drugom. Usta moraju biti otvorena)
B – provera disanja (ne sme trajati više od 10 sekund. Ukoliko povređena osoba diše, okrenite je na bočni položaj, dok u nedostatku normalnog disanja morate preći na sledeći postupak)
C – masaža srca i veštačko disanje (povređeni mora da bude smešten na tvrdoj podlozi. Jedan dlan neophodno je staviti na sredinu grudnog koša bolesnika, dok drugu šaku postavljate preko prve. Pritiske rukama nužno je izvoditi 100 puta u minuti. Ako osoba krene sa disanjem, a i dalje nema puls, nastavite sa procesom masaže.

Ukoliko ne diše, nužno je pritisnuti grudnu kost 30 puta i udahnite vazduh dva puta u usta povređene osobe, uz zabacivanje glave žrtve, ne bi li se na taj način oslobodio disajni put.

(Kurir)

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".