Sat za koji se tvrdi da je pripadao nacističkom vođi Adolfu Hitleru prodat je za 1,1 milion dolara (900.000 funti) na aukciji u SAD. Sat makre Huber, koji je prodat anonimnom ponuđaču, pokazuje kukasti krst i na njemu su ugravirani inicijali AH, piše BBC.

Jevrejski lideri osudili su aukciju uoči prodaje u Merilendu, međutim, aukcijska kuća - koja je u prošlosti prodavala nacističke memorabilije - rekla je nemačkim medijima da je njen cilj isključivo očuvanje istorije.

 

 

Adolf Hitler je vodio nacističku Nemačku između 1933. i 1945. godine, orkestrirajući sistematsko ubistvo čak 11 miliona ljudi - od kojih je šest miliona ubijeno zato što su Jevreji.

U ponuđenom katalogu proizvoda za sat se ističe da je verovatno dat kao rođendanski poklon fašističkom vođi 1933. godine, godine kada je postao kancelar Nemačke, piše BBC.

 

 

Procena aukcijske kuće glasi da je sat uzet kao suvenir kada je oko 30 francuskih vojnika upalo u Berghof, Hitlerovo planinsko sklonište u maju 1945. godine. Smatra se da je sat preprodavan i prenošen kroz nekoliko generacija do sada.

Foto: AP

 

Ostali artikli na aukciji uključivali su haljinu koja je pripadala Hitlerovoj supruzi Evi Braun, slike nacističkih zvaničnika sa autogramima i Davidovu zvezdu od žute tkanine na kojoj je utisnuta reč "Jude", što je nemački za Jevrejin. Tokom holokausta, nacisti su prisiljavali Jevreje da nose žute identifikatore kao trake ili značke, sa namerom da ih izoluju i uznemiravaju.

 

 

U otvorenom pismu koje su potpisala 34 jevrejska lidera je prodaja opisana kao "odvratna" i poziva se na povlačenje nacističkih predmeta sa aukcije.

Rabin Menahem Margolin, predsednik Evropskog jevrejskog udruženja, rekao je da je ova transakcija dala „podršku onima koji idealizuju ono za šta se nacistička partija zalagala“.

BONUS GALERIJA: Aušvic - pakao na zemlji

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".