Španija je u petak prijavila prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja, što je, kako se smatra, prvi smrtni slučaj u Evropi od te bolesti i tek drugi van Afrike u trenutnoj epidemiji, prenosi Rojters.

Brazil je ranije u petak izvestio o prvoj smrti izazvanoj majmunskim boginjama van afričkog kontinenta u trenutnom talasu bolesti.

Kako je navelo brazilsko ministarstvo zdravlja, u  pitanju je 41-godišnji muškarac, koji je takođe bolovao od limfoma i imao oslabljen imuni sistem.

Foto: AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

 

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od 22. jula, prijavljeno je samo pet smrtnih slučajeva širom sveta, svi u afričkom regionu.

Podsetimo, SZO je prošle nedelje ovu pandemiju proglasila zdravstvenom vanrednom situacijom, što je njen najviši nivo uzbune. 

U svom najnovijem izveštaju, špansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u zemlji potvrđeno 4.298 slučajeva. Od 3.750 pacijenata o kojima su imali informacije, navodi se da je 120 hospitalizovano - što čini 3,2% - i jedan je preminuo, bez davanja dodatnih detalja.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".