U svom petom telefonskom razgovoru kao lideri svojih nacija, kineski predsednik Si Đinping rekao je američkom predsedniku DŽou Bajdenu da je njegova politika na Tajvanu opasna i da će se na kraju vratiti Vašingtonu.

„Onaj ko se igra vatrom“ sigurno će se spaliti, rekao je Si Bajdenu, prenosi kineska centralna televizija (CCTV) u četvrtak.

„Dvojica šefova država imala su detaljnu komunikaciju i razmenu o odnosima Kine i SAD i pitanjima od zajedničkog interesa“, izvestila je CCTV. Poziv je navodno trajao 2,5 sata i obuhvatao je teme od Tajvana do tekućih trgovinskih sporova između dve najveće svetske ekonomije.

Telefonski poziv, koji posmatrači vide kao pokušaj da se smanje tenzije nakon nekoliko dana snažnog držanja obe strane nakon što je predsednica Predstavničkog doma Pelosi oživela planove da poseti Tajvan sledećeg meseca.

Foto: Tanjug/AP

 

Ona bi bila najviši američki političar koji je posetio ostrvo u poslednjih 25 godina, a poseta bi usledila nakon što je nekoliko drugih visokih američkih ličnosti otputovalo na ostrvo da osudi Peking, uključujući bivšeg državnog sekretara i bivšeg direktora CIA Majka Pompea i bivši šef Pentagona Mark Esper.

Bela kuća i Pentagon pokušali su da odvrate Pelosijevu od odlaska, upozoravajući da će to drastično podstaći tenzije, a Peking je upozorio da će preduzeti ekstremne mere kao odgovor na taj potez. Peking smatra Tajvan kineskom pokrajinom u pobuni, a američku podršku Tajpeju vidi kao mešanje u kineske unutrašnje stvari – posebno pošto je Vašington priznao stav Pekinga 1979. godine, kada su dve nacije uspostavile formalne odnose.

Pelosi je, međutim, ostala nepokolebljiva i u sredu je uputila poziv nekoliko visokih poslanika da joj se pridruže. Protivljenje svom putovanju ocenila je kao nedemokratsko i zaradila je neočekivanu podršku mnogih republikanaca.

(Sputnik)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".