Kim je to rekao tokom govora na obeležavaju 69. godišnjice primirja u Korejskom ratu, koji je ostavio sever i jug tehnički i dalje u ratu, prema navodima severnokorejske novinske agencije KCNA.

- Naše oružane snage su se detaljno pripremile da odgovore na svaku krizu, a naša nuklearna odbrana je spremna da se brzo mobiliše u punoj snazi, da deluje precizno i pravovremeno - kazao je Kim, preneo je Rojters.

Foto: Profimedia

 

Kimov govor je došao nakon što su zvaničnici Seula i Vašingtona tvrdili da je Pjongjang završio pripreme da izvrši svoj prvi nuklearni test od 2017. godine.

Ministarstvo za ujedinjenje iz Južne Koreje saopštilo je da postoji "mogućnost" za testiranja u vreme oko obeležavanja godišnjice, iako je ministar rekao da "nema neposrednih signala da će se tako nešto dogoditi".

Foto: Tanjug/AP

 

Kim je rekao da Vašington sa Seulom nastavlja sa "opasnim, nezakonskim, neprijateljskim aktima" protiv severa, i traži da opravda svoje ponašanje "demonizacijom" Pjongjanga.

- Dvostruki standardni Amerike, koja sve naše rutinske akcije naziva ''provokacijom'' i ''pretnjom'', dok paralelno održava sa Južnom Korejom velike zajedničke vojne vežbe, što ugrožava našu bezbednost - to je bukvalno kao pljačka. To dovodi bilateralne odnose do tačke sa koje skoro da nema povratka, vodi u sukob - dodao je Kim.

BONUS GALERIJA: UZDANICA RUSKE ARTILJERIJE: Samohodni top 2S7 Pion - čuvena "Malka"

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".