Savetnica mađarskog premijera Hegedus, koja Orbana poznaje 20 godina, opisala je govor koji je održao u Rumuniji kao "čist nacistički tekst", prenose mađarski mediji.

Orbanov portparol kazao je da su mediji pogrešno predstavili premijerove izjave.

Mađarski premijer je u govoru rekao da evropski narodi treba da "se mešaju jedni s drugima", ali da je mešanje sa neevropljanima stvorilo "svet mešovitih rasa".

- Spremni smo da se mešamo jedni s drugima, ali ne želimo da postanemo narodi mešovitih rasa - rekao je Orban.

Orbanovi stavovi protiv migracija su dobro poznati, ali je za Hegedus subotnji govor prešao granicu.

- Ne znam kako niste primetili da je govor koji ste održali čisto nacistička propaganda dostojna Jozefa Gebelsa - napisala je Hegeduš u svojoj ostavci, prenosi Avaz.ba.

Najveća mađarska jevrejska zajednica takođe je osudila govor i pozvala na sastanak sa Orbanom, dok su pojedinci u Mađarskoj ogorčeno kritikovali njegove opaske o rasi, a drugi su je jednako žestoko branili.

- Samo jedna rasa nastanjuje ovu zemlju, Homo sapiens. I ona je jedinstvena i nepodeljena - komentarisao je glavni rabin Robert Frohlih.

Foto: Profimedia

 

"Etnička čistoća"

Opozicioni političari koje je Orbanova stranka Fides porazila na aprilskim izborima, komentarisali su kako su premijerove izjave " nedostojne evropskog državnika".

Portparol Vlade Zoltan Kovač pokušao je da uguši hor osude, tvrdeći da je premijer godinama bio otvoren o temama migracije i asimilacije, prenosi BBC.

U glavnom vladinom dnevnom listu Mađar Nemzet, napisan je članak u kojem se hvali Orban zbog odbrane ideje nacionalnosti od pokušaja mešanja svih nacija "u sivu, nerazlučivu masu".

Foto: Profimedia

 

Orban ponekad govori o Mađarima kao o "mešovitom društvu", dok u drugim slučajevima sugerira da veruje u "etničku čistoću".

Malo je verovatno da će ostavka Žuže Hegeduš imati značajnije posledice za vladu u Mađarskoj, iako je partijska disciplina stroga, a ostavke gotovo nezapamćene.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".