Deo populacije koja se pridržava pravila ''od pet sekundi'' koje se prvi put spominje 1995. godine. Kada nam hrana padne na pod smatraju da nema ništa štetno ako u roku za tih pet sekundi podignemo hranu sa poda i pojedemo je. Drugi se ipak ne slažu sa tim jer sadrži bakterije koje mogu biti opasne, bez obzira da li ste hranu podigli za pet ili deset sekundi. 

U ovom slučaju i načnici su različitog mišljenja. 

Foto: Profimedia

 

Dobitnica Nobelove nagrade DŽilijan Klark je 2003. utvrdila da su razne vrste hrane, u roku od par sekundi bile kontaminirane bakterijama sa pločice na kojoj se nalazio uzorak ešerihije koli. Međutim, sa druge strane, Klarkova je ustanovila da ne postoje dokazi za kontaminaciju hrane koja je ispala na podove u javnim ustanovama.

Stručnjaci sa Univerziteta Rutgers su istraživali sa hranom na različitim vrstama podloge, tepihu, nerđajućem čeliku, drvetu, keramičkim pločicama. Istraživanje je pokazalo da se najmanje bakterija zadržalo se tepiha, dok je najkritičnija tečna hrana koja brzo skuplja štetne bakterije. 

Studija Univerziteta Aston je 2014. je nagovestila da postoji “minimalan” rizik ako hranu brzo podignete sa poda i pojedete.

Mnogi smatraju da ipak nije pametno jesti sa poda, jer razne bakterije ostaju na površini i po mesec dana. Pedijatri smatraju da je detetu dobro dati takvu hranu, jer time jača imunitet. 

Izbor je vaš.

(Najžena)

BONUS VIDEO: 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".