- Jednodnevne rezerve znače da smo u situaciji da možemo da zadovoljimo samo vitalno ugrožene pacijente, odnosno hitne slučajeve - rekla je Knežević za Tanjug.

Ona je ukazala da rezerve krvi uvek mora da bude za novorođenčad, decu, trudnice i porodilje, ali da postoji mogućnost da će ostale operacije, koje nisu hitne, biti odložene na neko vreme, ukoliko se ne poveća broj davalaca krvi u narednim danima.

Knežević je navela i da je važno da budu zbrinuti i svi pacijenti kojima je krv lek, odnosno terapija, a to se, pre svega, odnosi na osobe koje boluju od malignih oboljenja i koje svakog meseca primaju najmanje dve jedinice krvi.

- Za sve to, potrebni su nam zdravi ljudi, odnosno davaoci krvi, i važno je da prikupimo dovoljne količine - rekla je Knežević.

Deficitarne su sve krvne grupe, a Knežević ukazuje da na smanjenje rezervi utiču visoke temperature, zbog kojih građani odlažu davanje, činjenica da je veliki broj ljudi na odmoru, pa i van zemlje, kao i veliki broj zaraženih korona virusom, jer su među njima i davaoci krvi.

Foto: Profimedia

 

 

- Zato apelujemo na sve. Sve krvne grupe nedostaju, posebno A i 0 pozitivna, kao i sve negativne - precizirala je Knežević.

Ona je dodala da je juče prikupljeno oko 260 jedinica krvi, što je dobro u odnosu na prethodnu sedmicu, u kojoj je bilo dana sa prikupljenih manje od 100 jedinica, ali je to i dalje nedovoljno.

Zato se u Institutu trude da organizuju različite akcije, kako bi motivisali ljude da daju krv, pa će tako 29. jula na bazenu Olimp biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, u okviru koje će 50 prvih davalaca dobiti karte za bazen.

Priprema se i akcija “Crveno-bela krv”, na Marakani, 1. i 2. avgusta.

Pored toga, Institutu radi danas od 7 do 19 sati, jedan autobus postavljen je u Požeškoj ulici na Banovom brdu, jedan u Novom Pazaru i jedan u Valjevu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".