Nažalost, svoj muzički i životni put Ipče je prerano završio, kada je tragično izbubio život 30. jula daleke 1994. godine u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali.

Tim povodom, Nportal je rešio da priredi Ipče Ahmedovski serijal tekstova i oda počast pokojnom velikanu narodne muzike.

Tekst koji sledi objavljen je izvorno u časopisu "Sabor" 1992. godine, nakon što je Ipče objavio svoj treći album, "Čudna devojka". Posle drugog albuma, "Činio sam čuda", okusio je uspeh i postao zapažen na sceni, a za "Sabor" je '92 govorio o svojim počecima u kafanama, mladosti, pevačkom uspehu, ali i ljubavi prema brzoj vožnji, zbog koje je, najzad, i tragično nastradao.

On peva "Samo jednu nedelju, da ti gužvam postelju..." i nepoznatoj ženi obećava "sedam noći, sedam dana, bićeš milovana..." Jasno je da je pesmu smislila neumerena muška fantazija (Novica Urošević), ali se na nju sirote žene, ipak, pecaju. Tako je Ipčeta Ahmedovskog, na čijoj je drugoj ploči dotično obećanje otpevano, jedna sušateljka Radio-Pančeva upitala šta sve radi sedam dana u toj postelji, a ovaj iz topa odgovorio: "Sve: gužvam, peglam, gužvam, peglam... uskoro otvaram i radnju za peglanje!" Žena je saslušala i zaključila: "Kod mene je sva posteljina ispeglana, znači, treba je izgužvati." Dalji tok pregovora preko Radio talasa prekinut je preslušavanjem Ipčetovih pesama, za svaki slučaj.

Foto: Instagram printskrin/ipcefp/ipcefanpage

 

Ipče ima dvadeset tri godine, a u kafanskom i estradnom svetu doskora je bio predstavljen kao mlađi brat Jašara Ahmedovskog. Jašarova je ideja da Ipče iz Prilepa dođe u Beograd i okuša profesionalnu pevačku karijeru. U prvom pokušaju, 1986. godine, kad je sa Radetom Vučkovićem snimljena prva Ipčetova ploča, to nije uspelo. Prošla je nezapaženo, pevač se razočarao i vratio u Prilep. Dogodine, stariji bata ugovorio je mlađem desetodnevnu "tezgu" u "Ciganskoj noći", kafani na Ibarskoj magistrali, pa Ipče ponovo dolazi u Beograd. Umesto deset dana, ostao je celu godinu.

- Bez kafane nema ništa. Svaki pevač morao bi tu školu da prođe, jer se tu nauči mnogo neophodnih stvari o pevanju, kontaktu s ljudima, stekne se životno i profesionalno iskustvo. U početku su me gazde kafana iskorišćavale - procene me kao dobrog momka, pa po godinu dana ne spominju povećanje plate. U "Ciganskoj noći" počeo sam da pevam za 2,5 miliona dinara mesečno. Toliko sam zarađivao i posle godinu dana, kad sam već imao mnogo "svojih" gostiju, onih koji su radi mog pevanja dolazili u kafanu. Gitarista iz orkestra je, na primer, počeo sa 500 hiljada dinara, a do kraja te godine nagurao na dva miliona, a ja - isto k'o prvi dan. Ali, ta vremena su prošla - veli momak sa dečjim licem, "Mali Rambo", kako ga je kasnije nazvao Novica Urošević.

Foto: Reprint Sabor

 

Posle prve godine provedene u Beogradu, Ipčetu je bilo jasno da se neće vratiti u Prilep. Pevao je i po svadbama i ispraćajima, a kako je posla bilo naročito u Lazarevcu, tamo se i nastanio. Upoznao je Novicu Uroševića, kompozitora kome duguje estradni uspeh, i tri godine čekao da mu pripremi pesme za drugu ploču. NJu Ipče, u stvari smatra prvom pravom, jer je postigla veliki uspeh i prodala se u 180 hiljada primeraka. Reč je o ploči "Činio sam čuda", snimljenoj 1990. godine za "Diskos". Od tada, Ipče prestaje da bude "mlađi brat" i postaje pevač koji nalazi svoje mesto na estradi. - Jedva sam čekao da se odlepim od tog naziva Jašarov brat - kaže on danas.

Mnogo toga se izmenilo u dve poslednje godine. Najmlađe dete porodice Ahmedovski, mamina maza, kako sam kaže, kojeg su braća Ruždija, Mufid i Jašar, i najstarija sestra Ava tetošili i štitili, odrastao je i definitivno uspeo. Iza njega je ostala pubertetska strast za motorima i brzom vožnjom, za kojima je godinama ludovao. Rodni Prilep je grad u kojem je, u odnosu na broj stanovnika, najveći broj motora.

Imati motor, tamo je oznaka i zalog uspeha. Devojke su "padale" na dobre motore, pa je Ipčetu bilo stalo da što pre dođe do jednog.

Foto: Printskrin/Jutjub/ZAMOfficiall

 

- Imao sam osamnaest godina kad mi je brat Mufid kupio prvi motor. Došao sam kući razočaran, jer drug nije hteo da mi pozajmi svoj. Mufid mi je za tri dana kupio jednog "japanca" od 17 hiljada maraka - seća se Ipče. - Išli smo na ohridske plaže, i zavisno od veličine i marke motora, bili glavne zvezde. Kasnije sam i sam kupovao motore, jer sam rano počeo da pevam i zarađujem u restoranu koji je Mufid držao. Ludovao sam za velikim brzinama: motor i kasnije automobile, vozio sam brzinom koju mogu da razviju. Na autoputu Beograd-Niš, vozio sam i 260 km na sat. Jednom sam po Prilepu provozao prijatelja takvom brzinom, da je on, čim smo stali, pao u nesvest.

Danas nemirni momak shvata da to nije dobro. Nikad gospodin i nikad zdrav s motorom, veli on. Prešao je zato na dobre automobile, prvo na "mercedesa", a sad planira da ga zameni crnim "BMV"-om. Dakle, krenulo mu.

- Jeste, zadovoljan sam onim što sam dosad postigao, iako se uspehu nisam nadao. Mislio sam, pošto je Jašar već bio afirmisan, da je dvoje braće Ahmedovski na estradi mnogo. Očigledno, prevario sam se. Dobre pesme bile su ono što me je proguralo. To je i jašar prognozirao kad je čuo prvu ploču koju smo Novica i ja zajedno uradili. Druga zajednička ploča, "Luda devojka", koja je izašla pre mesec dana već se prodala u 60 hiljada primeraka. Ove godine prvi put sam se takmičio na "Poselu" i zauzeo 8. mesto, što je dobar uspeh, s obzirom na veliku konkurenciju. Ostavio sam i Jašara jedno mesto iza sebe - smeška se "Mali Rambo", i odmah dodaje da je on još daleko od Jašarevog renomea. Stariji bata već ima deset snimljenih ploča.

Nastavio je da peva po restoranima, svadbama i sličnim mestima, samo sad ima drugi tretman i može da bira uslove pod kojima radi. Dosta ga, što kažu, ima po inostranstvu - Austrija, Nemačka, Švajcarska - a upravo se sprema da 7. marta otputuje u Francusku i prvi put peva u Parizu. Od neposrednih planova, Ipčetu je najvažnije da kupi stan i okući se, i tako postane stalni stanovnik Beograda, u kojem je sve i postigao.

Sve tekstove iz serijala posvećenom Ipčetu Ahmedovskom pročitajte na linku.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru", 9. marta 1992. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".