Strogo tajni dokumenti nemačke vlade pronađeni su razbacani ispred stana nemačkog kancelara Olafa Šolca nakon što su mu lisice pocepale kese za smeće, piše The Telegraph .

Šolc je kritikovan zbog bacanja poverljivih podataka u kantu za otpatke nakon što su komšije u Potsdamu, na periferiji Berlina, pronašle nekoliko poverljivih papira razbacanih na ulici ispred njihove kuće.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

 

Kako piše britanskij medij, dokumenti se uglavnom odnose na kancelarovu suprugu Britu Ernst, koja je ujedno i ministarka obrazovanja u pokrajini Brandenburg, čiji je glavni grad Potsdam.

 

 

Komšije su za nemačke medije rekle da je na prvi pogled bilo jasno da su dokumenti, koji nisu usitnjeni, bili vladini brifinzi.

Informacije o G7

Ovi otpaci, u koje su, po pisanju britanskog Telegrafa, nemački mediji imali uvid, uključivali su i brifing koji je pripremilo ministarstvo spoljnih poslova Nemačke sa informacijama o predstojećem samitu G7, uključujući detalje o svakom od partnera lidera G7.

Beleška je sadržala konkretne teme o Keri DŽonson, supruzi odlazećeg britanskog premijera Borisa DŽonsona.

Dokumenti su se takođe odnosili na neke od partnera lidera G7 u junu, uključujući ženu francuskog predsednika Brižit Makron, već pomenutu Britu Ernst i Keri DŽonson.

Foto: Tanjug/AP

 

U brifingu o supruzi italijanskog premijera Marija Dragija Mariji Sereneli Kapelo, napomenuto je da je diplomirala englesku književnost i da "izbegava javnost".

Foto: Tanjug/AP

 

U informativnim beleškama prve dame SAD DŽil Bajden i supruge francuskog predsednika Emanuela Makrona, nalaze se podaci o njihovim zanimanjima, a u beleškama o Juko Kišidi, supruzi japanskog premijera Fumija Kišide, stoji navodi se da je „sekretar u japanskoj automobilskoj kompaniji Mazda“.

Pored beleški o G7, dokumenti takođe pokazuju detaljan plan šta je Ernst trebalo da nosi na nekoliko zvaničnih događaja. Dokumenti su takođe uključivali nacrt govora koji je kancelarova žena trebalo da održi u parlamentu Brandenburga, detaljan raspored gde će Ernst biti i sa kim će se sastati, zajedno sa dokazom da je upisala kurseve za usavršavanje engleskog.

VS poverljivo

Nekoliko dokumenata je dobilo oznaku „VS poverljivo“, što je najviši standard za vladina dokumenta. Prema sistemu klasifikacije, dokumenti moraju ostati u prostorijama zvaničnih vladinih zgrada ili se nositi na službenim putovanjima.

Olaf Šolc i njegova supruga našli su se na udaru javnosti u Nemačkoj, a nekoliko medijskih izvora dovodi u pitanje odluku da se na takav način raspolaže dokumentima, s obzirom da oboje imaju višedecenijsko iskustvo u politici i javnoj službi.

Nemački magazin Spiegel pisao je da kancelar i njegova supruga "navodno imaju opušten odnos sa poverljivim dokumentima", dok je tabloid Bild kritikovao navike para reciklažom, napisavši: "Kuća Šolc to ne shvata ozbiljno kada je u pitanju odvajanje otpada - posebno ne kada je reč o čuvanju tajni'.

 

Olaf Šolc, koji je preuzeo dužnost kancelara u decembru 2021. godine, u poslednje vreme se suočava se domaćim i međunarodnim kritikama zbog naglog povećanja troškova života.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".