Da li sunce može da ošteti vašu kosu?

Nažalost, može. I nije samo sunce u pitanju, već i drugi faktori poput morske soli, hlorisane vode, vlage i znoja.

Primarni problem sa suncem i aktivnostima tokom sunčanog dana je to što je jako suv vazduh. Ovo čini vašu kosu krhkom i sklonom pucanju. Opekotine na koži glave mogu dovesti do oštećenja korena. Pesak, prašina i znoj mogu dovesti do peruti.

Međutim, uz malo nege i vremena, možete zaštititi svoju kosu od sunca i osigurati da i dalje imate predivan sjaj ili lokne koje izbegavaju kovrdžanje.

Foto: Profimedia

 

Kako možete zaštititi kosu?

1. Redovno šišanje

Redovnim šišanjem tokom leta možete pomoći svojoj kosi da prebrodi ovaj težak period. Redovno šišanje osigurava da je vaša kosa u dobrom stanju i da postoji manji rizik od pucanja vrhova. Ako vaša kosa posebno pokazuje znake suvoće, odlučite se za šišanje svake 3-4 nedelje i uskoro će ponovo izgledati zdravo.

2. Nosite šešir

Čini se očiglednim, ali ovo je jedan od najboljih prirodnih načina zaštite kose od sunca. Jednostavno je pokrijte, posebno ako ste napolju kada je sunce najjače.

Foto: Profimedia

 

3. Izbegavajte četkanje

Profesionalni frizeri preporučuju da se umesto četke odlučite za češalj sa širokim zupcima. 

Manje je verovatno da će vam ovo pokidati kosu dok je raspetljavate. Idite polako i nežno, koristeći prste da razdvojite čvorove gde je potrebno.

4. Koristite prirodne maske

Odlična opcija koja je jedan od najpopularnijih prirodnih načina zaštite kose od sunca i pomoći kod oštećenja je upotreba domaće maske za kosu. Koristite maske sa jajima, pošto su ona prepuna proteina, koji pomažu u hranjenju vaše kose.

Foto: Profimedia

 

5. Ne potapajte kosu 

Uživanje u moru i bazenu je fantastično, ali oduzima prirodna ulja s vaše kose. Pokušajte da ne potapate kosu svaki dan. Umesto toga, pokrijte je ili držite glavu iznad vode, samo da biste kosu odmorili.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".