Ruska mornarica dobila je najdužu poznatu podmornicu na svetu, koju njen proizvođač vodi kao istraživački brod, dok drugi tvrde da je reč o platformi za špijunažu i moguće nuklearno oružje. Belgorod je predat ruskoj mornarici ranije ovog meseca u luci Severodvinsk, saopšteno je iz najvećeg ruskog brodogradilišta Sevmaš.

Stručnjaci kažu da je dizajn Belgoroda modifikovana verzija ruskih podmornica sa navođenim projektilima klase Oskar II. Podmornica je produžena sa ciljem da nosi prva stelt torpeda sa nuklearnim oružjem na svetu i opremu za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Ako Belgorod uspe da doda te nove sposobnosti ruskoj floti, mogao bi u narednoj deceniji da postavi scenu za povratak Hladnog rata pod okeanom, sa američkim i ruskim podmornicama koje prate i love jedna drugu u napetom suočavanju, piše Si En En.

Foto: Tanjug/AP

 

DŽinovska ruska podmornica Belgorod ima zapanjujuću dužinu od čak 184 metra, duža je čak i od balističkih i vođenih raketnih podmornica američke mornarice klase Ohajo, koje imaju 171 metar.

Belgorod je naoružan je nuklearnim podvodnim torpedima kojima upravlja veštačka inteligencija. Očekivalo se da će biti isporučen ruskoj mornarici 2020. posle ispitivanja i testiranja, ali je to odloženo zbog pandemije korona virusa, javila je ruska državna novinska agencija Tass.

Za sada se ne zna kada će biti prvo raspoređivanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio se ranije da bespilotna nuklearna torpeda "Posejdon" koje podmornica nosi mogu potpuno da unište mete udaljene čak 6.000 milja, a posebno su dizajnirani kako bi se suprotstavili NATO podvodnim snagama i mogu da se provuku pored obalske odbrane putujući duž morskog dna.

- Oni su tihi, veoma dobrih manevarskih sposobnosti i jedva da imaju bilo kakve ranjivosti koje bi neprijatelj mogao da iskoristi - rekao je Putin 2018.

- Ovaj nuklearni 'mega torpedo' jedinstven je u istoriji sveta - kaže američki stručnjak za podmornice H. I. Saton. - Posejdon je potpuno nova kategorija oružja. Preoblikovaće pomorsko planiranje i u Rusiji i na Zapadu, što će dovesti do novih zahteva i novih protivoružja - dodao je on.

I američki i ruski zvaničnici rekli su da bi torpeda mogla da isporuče bojeve glave od više megatona i tako izazovu radioaktivne talase koji bi delove ciljane obale učinili nenastanjivim decenijama.

Podmornica je takođe opremljena podvodnim pristaništem što joj dopušta plasiranje manje podmornice i bespilotnih dronova. Priča se da bi ovakva podmornica mogla da sabotira komunikacijske kablove i naftnu infrastrukturu u Severnom moru.

BONUS GALERIJA: OGROMNI BACAČ PLAMENA: Rusi prvi put koriste novo oružje u Ukrajini - TOS2

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".