Požar koji inicijalno buknuo u blizini Nacionalnog parka Josemiti u SAD, prerastao je u jednu od najvećih vatrenih stihija ove godine u Kaliforniji, zbog čega je izdata naredba za evakuaciju više hiljada ljudi, a isporuke električne energije za više od 2.000 privatnih i poslovnih objekata su prekinute.


Požar je izbio u petak popodne jugozapadno od Nacionalnog parka Josemiti u blizini grada Midpajns u okrugu Mariposa i do subote ujutro je zahvatio površinu od 26,5 kvadratnih kilometara, saopšteno je iz Odeljenja za šumarstvo i zaštitu od požara Kalifornije, prenosi AP.

Naredbe za evakuaciju stupile su u subotu na snagu za više od 6.000 ljudi koji žive u krugu od nekoliko milja u ovom slabo naseljenom, ruralnom području, izjavio je Danijel Paterson, portparol Nacionalne šume Sijera.

Foto: Profimedia

 


- Eksplozivno ponašanje vatrene stihije predstavlja izazov za vatrogasce - ukazao je jutros jedan lokalni zvaničnik i dodao da je do tog trenutka vatra uništila 10 stambenih i poslovnih zgrada, oštetila još pet i ugrozila oko 2.000 objekata.

Zbog požara su zatvorene brojne saobraćajnice, uključujući i autoput 140 između Karstens Rouda i Olred Rouda, jedan od glavnih puteva u Josemitima.

- Više od 400 vatrogasaca, uz pomoć helikoptera, aviona i buldožera, borilo se sa požarom u ovoj ruralnoj oblasti u podnožju Sijera Nevade - izjavio je portparol Nacionalne šume Sijera Danijel Paterson.

Ekstremno toplo vreme, niska vlažnost vazduha i suva vegetacija devastirana najvećom sušom u poslednjih nekoliko decenija pogodovali su izbijanju požara, rekao je Paterson.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".