Nova generacija italijanskih mafijaša razbesnela je šefove mafije hvaleći se svojim luksuznim načinom života na TikToku, piše britanski Dejli mejl.

Gangsteri u Napulju koriste ovu društvenu mrežu kako bi objavljivali snimke na kojima se vide kako voze skupe automobile, prisustvuju žurkama u poznatim klubovima i piju skupocena pića.

 

 

Krećenco Marino, sin jednog od šefova Kamore, najveće i najstarije kriminalne organizacije u Italiji, ima nešto više od 43.000 pratilaca i skoro 900.000 lajkova na ovoj mreži. 

Marino na svom TikTok profilu objavljuje snimke na kojima se vidi kako nosi firmiranu garderovu i satove, kako se vozi u ferariju po Parizu, upoznaje poznate muzičare i igra se sa pitbulovima. 

 

 

Kako navodi britanski medij, klanovi Kamore koriste TikTok kako bi objavljivali svoje osvete, a koriste ih i za sklapanje saveza. 

Koliko to daleko ide, pokazuje činjenica da su nakon ubistva čoveka povezanog sa jednim od suparničkih klanova, policiji na ovoj društvenoj mreži ostavili poruku u kojima navode da im daju sedam dana da pohapse osumnjičene ili će oni uzeti stvari u svoje ruke. 

Profesor moderne istorije na Univerzitetu u Salernu i stručnjak za komunikaciju mafije Marčelo Raveduto pričao je o ovom fenomenu za Tajms. 

- Prvi put gangsteri imaju direktan način da progovore o svojim životima - rekao je profesor. 

 

 

Kako navodi Dejli mej, Kamora ima najmlađe članove italijanske mafije koji vole TikTok jer se po brzini i pravilima razlikuje od ostalih društvenih mreža. 

- Ono što je sada potrebno je bolja saradnja policije i TikTok-a kako bi bolje držali na oku ove ljude - zaključio je Raveduto.

Šta je Kamora?

Kamora je najveća i nastarija italijanska kriminalna organizacija koja je prema nekim izvorima osnovana u 16. veku. Kamora se nalazi u Kampaniji, sa sedištem oko Napulja.

Foto: Vikipedija

 

Poput Koza Nostre i ’Ndrangete, to je organizacija koja se finansira preko trgovine drogom i distribucije, šverca cigareta, krijumčarenja ljudi, kidnapovanja, ucene, podmićivanja, prostitucije, odlaganja toksičnog otpada, izgradnje, falsifikovanja, kreditiranja , pranja novca, ilegalnog kockanja, pljačke, šverca oružja, iznude, političke korupcije i reketiranje.

Ime je nastalo kao mešavina između reči "Kapo“ što znači šef i "Mora“ koja je bila kockarska igra koja se igrala na ulicama Napulja.

Kada je igra zabranjena, Kamoristi su zarađivali na tome što su "zaštitili" kockare od prolaska policajaca. Za razliku od Koza Nostre, pojedinačni klanovi Kamore deluju nezavisno jedan od drugog i skloniji su svađi.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".