Godinama unazad postavlja se pitanje da li patike treba prati u veš mašini ili je to poželjno izbegavati zbog potencijalih oštećenja.

Ukoliko se odlučite na ovaj potez, pokušajte da to uradite po sledećem principu.

Pre nego što pređete na glavni deo, neophodno je pogledati način održavanja patika, te izabrati što nežniji program pranja i obuću zaštiti na kvalitetan način, kako se ne bi oštetila.

Uputstvo: 

Prvi korak - sipajte tri kašike sode bikarbone u svaku patiku, veče pre pranja, i ostavite ih tako do jutra, kada ćete pomenuto sredstvo ukloniti.

Drugi korak - skinite pertle i odložite ih u jastučnicu ili torbu za pranje kako se ne bi upetljale. Četkickom za čišćenje probajte da skinete što veći količinu blata i prljavštine sa patika.

Treći korak - obuću ubacite u veš mašinu zajedno sa peškirima (poželjno od 4 do 6), koji će sprečiti udaranje patika i njihovo oštećenje.

Četvrti korak - potrebno je uključiti pranje hladnom vodom, a kao sredstvo za čišćenje koristiti tečni deterdžent (ukoliko su patike osetljivije uzmite tečni sapun). Proces bi trebalo da traje od 30 do 40 minuta.

Peti korak - patike izvadite iz mašine za pranje i ostavite ih da se osuše. Izbegavajte mašinu za sušenje jer njena visoka temperatura može oštetiti lepak obuće.

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".