Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija danas mnogo jača vojno i ekonomski nego ranije, dodajući da mnogi žele da kupe naoružanje od Srbije, a da je “Nora” najtraženija.

NORA B-52: Ostvaruje podršku iznenadnom i brzom vatrom

Vučić je danas svog gosta, predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija, upoznao sa najmodernijim naoružanjem kojim raspolaže Vojska Srbije.

Među tim naoružanjem je i tenk M84, koji je modernizovan.

“Ovo bi značilo mnogo i ruskoj i ukrajinskoj strani da imaju", konstatovao je Vučić.

On je ukazao i da je velika prednost našeg oružja u tome što je mnogo jeftinije od drugih.

“Odnos cena-kvalitet je kod nas najbolji, ono što vam se pruži, za to koliko platite, je najbolje”, rekao je Vučić.

Egipatski predsednik je konstatovao da bi pojedine vrste naoružanja Srbija i Egipat mogli zajedno da proizvode.

Vučić je naveo da “Lazanski” još nije prodavan, a da se od njega mnogo očekuje, kao i da je “Lazar” popularno vozilo, koje druge vojske već kupuju.

“Pokazalo se dobro, sa manje razorne moći, ali pokretljivije od Lazanskog”, rekao je Vučić.

Ukazao je i samohodnu haubica Nora koja je opremljena oružjem kalibra 155 milimetara.

- Imamo ga sve više i prodali smo u EU 12 komada. To su skupe i ozbiljne mašine koje pravimo ovde. To je bukvalno ponos Srbije, naše najmoćnije oružje - rekao je Vučić.

Foto:Jutjub printskrin/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Ne kažem da smo najbolji, ali smo mnogo bolji što se oružja tiče, naveo je Vučić.

- Nora je najtraženije i najprodavanije oruđe u svojoj kategoriiji - rekao je Vučić i dodao da je “Tamnava”, raketni sistem, uz Noru najtaženije.

Primera radi, kaže da Rusi imaju “Smerc” ,a Amerikanci “Himers”, a “Tamnava” je naša, koja nimalo ne zaostaje po kvalitetu.

- Ne kažem da smo mnogo jaki, ali smo mnogo jači što se oruđa tiče, i ekonomije, nego ranije - poručio je Vučić.

Dodao je da se “Pasars” fantastično pokazao na terenu, te da mu je to najomiljenije oruđe.

Na pitanje da li je srpsko nebo sada sigurno, Vučić je rekao da nikada nije dovoljno sigurno, ali ako je pitanje da li bismo mogli da budemo ugroženi iz regiona - ne, ni slučajno.

- Snaga našeg otpora i protiv najsnažnijeg agresora bila bi 30-ostruko veća, i to nisam preterao već smanjio - rekao je Vučić.

On je naveo da svi kupuju oružje od nas, mine.

- Konačno neka šansa sada za Krušik. Svi kupuju sve, za dve godine unapred smo prodali municiju. Prodajemo oružje da bismo bolje živeli, da bismo imali plate i penzije - dodao je Vučić.

Na pitanje šta se desilo s ukrajinskim avionom, Vučić je rekao:

- Saobraćajna nesreća. Hoćemo li nastaviti da prodajemo? Naravno da hoćemo, i Senegalu i Bangladešu…-

Da zarađujemo, dodao je, imamo za plate i penzije.

Foto: jutjub printskrin/Silja Pluton

 

Na poligonu je, između ostalog, predstavljeno i borbeno vozilo pešadije “Lazanski”, najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo koje je razvilo domaće preduzeće Jugoimport SDPR.

Tu su i pešadijsko borbeno vozilo Lazar, namenjeno za dejstvovanje po neprijateljskoj živoj sili, sa ličnom balističkom zaštitom, za izviđanje i prepoznavanje ciljeva, osmatranje okoline, kao i višenamensko okopno vozilo 8x8 Lazar, koje poseduje visokosofisticiranu, modularnu balističku zaštitu.

Predstavljeno je i oklopno vozilo za protivoklopni raketni sistem valikog dometa Miloš, kao i vozilo Nora.

Visokom gostu iz Egipta predstavljen je i Gavran – sistem bespilotne letelice - projektila, kao i višecevni modularni samohodni lanser raketa Tamnava.

Vučić i Al Sisi mogli su da vide i vođenu raketu vazduh – zemlja Košava, sa bojevom glavom, koja se koristi za uništavanje udaljenih zemaljskih ciljeva koji ne moraju da budu direktno vidljivi u trenutku lansiranja.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

Predstavljen je naoružani dron “Obad”, kao i bespilotna letelica “Pegaz”.

ROJ (SAMO)UBICA: Srpski dron - nadgleda i napada iznenada

Predsednik Vučić juče je najavio da će sa šefom egipatske države danas prisustvovati prikazu naoružanja Vojske Srbije, ističući da dve zemlje imaju prostor za unapređenje saradnje u oblasti vojne opreme, kao i da Srbija i Egipta imaju šta da ponude, da mogu da formiraju zajednička preduzeća, da se oslanjaju jedna na drugu u toj oblasti.

Al Sisi danas završava trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije, prisustvovao poslovnom forumu, ali i položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i postao počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".