Većinska stranka, Stranka Sluga naroda izglasala je opoziv Dmitra Razumkova na dva dana, a u pripremi je još jedno glasanje u četvrtak, kada se očekuje njegovo razrešenje, prenosi agencija Rojters.


Rojters podseća da je Razumkov bio član izbornog tima predsednika Zelenskog, kada je on odneo ubedljivu pobedu 2019. godine.

Kao govornik, Razumkov se usprotivio brzom donošenju zakona čiji je cilj ograničenje uticaja oligarha na politiku i poslovanje, kao i dodatno ispitivanje zvaničnika i političara koji imaju posla sa oligarsima.

Opozicioni poslanici kažu da ovaj zakon, koji je inicirao Zelenski, daje previše ovlašćenja predsedniku i stvara više mogućnosti za korupciju, navodi Rojters.

Razumkov je tražio da se zakon prosledi Venecijanskoj komisiji, evropskom telu za prava, gde je zakon usvojen prošlog meseca.

Lider stranke Sluga naroda Oleksandr Kornijenko, optužio je Razumkova za nezakonitu blokadu dnevnog reda parlamenta, dok je sa druge strane, Razumkov porekao pogrešno postupanje.

Predstavnici opozicije optužili su stranku predsednika Zelenskog da je razrešenjem predsednika parlamenta uništena demokratija.

. Oni žele da imaju 100 odsto svog predsednika Vrhovne rade - rekla je Irina Haraščenko iz frakcije Evropske solidarnosti.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".