Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić danas je u susretu sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem istakao značaj njegove posete za međusobne diplomatske odnose, koji postoje već 114 godina.

Poslednja zvanična bilateralna poseta Beogradu bila je poseta tadašnjeg egipatskog predsednika Muhameda Hosni El Sajeda Mubaraka Jugoslaviji u julu 1987. godine.

Dačić i el Sisi su se složili da dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa i izrazili su potrebu za daljim unapređenjem sveobuhvatne saradnje u obrazovanju, turizmu, kulturi kao i zaštiti životne sredine, čemu će veliki doprinos dati i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma tokom ove posete.

Foto: Tanjug/S. Aćimović

 

 

Dačić je preneo sagovorniku da je Parlament Srbije tradicionalno zainteresovan za saradnju sa kolegama iz Egipta, o čemu najbolje govori podatak da je poslanička Grupa prijateljstva sa Egiptom u prethodnom sazivu imala 50 članova. Podsetio je i da je kao predsednik Parlamenta imao veoma uspešnu posetu Egipatu u decembru prošle godine.

Zaključeno je da Egipat ostaje pri stavu zamrznutog priznanja tzv. Kosova, a Dačić je istakao da Srbija visoko ceni egipatski stav koji podrazumeva da Kairo ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

BONUS VIDEO

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".