Naš proslavljeni naučnik, rođen u Smiljanu, bez kojeg danas ceo svet ne bi mogao normalno da funkcioniše i da se pokreće, koji je svojim dostignućima i britkom pameću omogućio dalji napredak čovečanstva, često je govorio o svojim idejama i razmilšljanjima.

Tesla se u intervjuu iz 1926. godine, u razgovoru sa američkim novinarom DŽonom B. Kenedijem osvrnuo na viziju sveta u budućnosti, kako ga zamišlja, ali i šta za njega predstavlja tehnologija i napredak i kuda oni vode. A zatim se u tom periodu, nakon Prvog svetskog rata, osvrnuo i na društvene položaje, ali i prava žena.

Nikola Tesla je samu pojavu žene tada smatrao kao jednu od važnijih predznaka kako će se budućnost razvijati.

- Ženski um pokazao je sposobnost za sva mentalna postignuća kao ona kod muškaraca, a kako generacije budu dolazile, ta će se sposobnost proširivati; prosečna žena će biti jednako dobro obrazovana kao i prosečan muškarac, a onda i bolje obrazovana, jer će uspavane sposobnosti njenog mozga biti podstaknute na aktivnost koja će biti sve intenzivnija i moćnija zbog vekova mirovanja. Žena će ignorisati presedane i zapanjiće civilizaciju svojim napretkom - rekao je on u intervjuu.

Potom se u tadašnje vreme osvrnuo i na polnu diskriminaciju, koja evo vek i više, postaje goruće pitanje u društvu.

Foto: Društvene mreže

 

- Svakom obučenom posmatraču je jasno, pa čak i sociološki neopismenom, da je novi stav prema polnoj diskriminaciji zavladao svetom kroz vekove, dobijajući nagli podsticaj neposredno pre i posle Svetskog rata.

Poput pravog genija, uspeo je da predvidi budućnost razvitka društva:

- Ova borba žene ka ravnopravnosti polova završiće se u novom polnom poretku, sa ženom kao superiornom. Moderna žena, koja u samo površnim pojavama predviđa napredak svog pola, samo je površinski simptom nečeg dubljeg i višeg.

A to na koji će tačno način žene postići ravnopravnost, odgovor je dao u nekoliko reči:

Foto: Arhiv Novosti

 

- Žene neće u plitkom fizičkom oponašanju muškaraca prvo potvrditi svoju jednakost, a kasnije svoju superiornost, već u buđenju intelekta žene.

Naš naučnik je napravio divno poređenje žene sa pčelama, tačnije maticom koja je središte jedne rase i zaslužna je za njen razvitak i opstanak. Evo šta je rekao o tome:

- Značaj ovoga leži u principu koji dominira ekonomijom pčele - najviše organizovanim i najinteligentnije koordinisanim sistemom bilo kog oblika neracionalnog životinjskog života, sveobuhvatnoj nadmoći instinkta za besmrtnošću koji od majčinstva čini božanstvo. Središte čitavog života pčela je matica. Ona dominira u košnici, ne na osnovu naslednog prava, jer svako jaje može biti izleženo u vladajuću maticu, već zato što je ona materica ove rase insekata.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".