1. Kontakt očima 

Kada ljudi međusobno komuniciraju, uspostavljaju kontakt očima. Ali kada čovek počne da izgovara neistinu, na svaki mogući način izbegava da gleda u pravcu sagovornika. Međutim, osobe koje često lažu vremenom postižu praksu, ali ni oni neće izdržati da pričaju netačne informacije i da vas neprestano gledaju u oči. Trudi se da se ponaša opušteno, ali ako skreće pogled, to je znak za uzbunu.

Foto: Profimedia

 

2. Pokret ruke 

Kada čovek govori laž, u njemu počinje veliko uzbuđenje. To uzrokuje da ne zna kako da postavi ruke, gde da ih spusti, ne zna šta da radi sa njima. Kada ih drži u predelu vrata ili usana, stručnjaci za govor tela ističu da postoji rizik od neistine. A ako sagovornik prekrsti ruke na grudima, to može simbolizovati da krije istinu.

3. Glas 

Kada komunicirate, važno je i da se fokusirati na glas sagovornika. Ako je njegov glas neujednačen i drhtav, to pokazuje da je osoba izuzetno uzbuđena. Ovo ne mora da bude laž, može biti skrivanje istine ili strah. Ali kada se dogodi da glas postaje drugačiji, nešto u komunikaciji možda nije tako kako nam se predstavlja.

Foto: Profimedia

 

4. Pojačano treptanje 

Ovo je jedan od dominantinijih signala da sagovornik ne govori istinu. Trenutni tikovi su moguća posledica pričanja neistine, jer u ovakvim situacijama nivo adrenalina može porasti, što uzrokuje promene u ponašanju, mimici i pokretima.

Ukoliko posumnjate da vas neko laže na osnovu govora tela, nemojte odmah optuživati, već otvoreno razgovarajte. Na ljubazan način kažite da vam priča ne izgleda ubedljivo, objasnite da želite da svi sagovornici budu iskreni, istaknite da vam je važan kontakt oči u oči. Nakon suočavanja sagovornika sa istinom, pratite njegovo ponašanje, uskoro će vam stvari biti jasnije da li ste u zabludi ili ne.

5. Obratite pažnju na pauze

Jedan od najčešćih zvučnih znakova koji otkriva da osoba laže su pauze, stoga obratite pažnju na to. Ako osoba uzima duge pauze ili ih ima puno dok govori, verovatno vas laže i kupuje sebi vreme kako bi razmislila šta da kaže.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".