Da na pojedinim kupalištima na svetu zaista prete napadi opasnih riba svedoče i novi snimci koji su osvanuli na Instagramu.

Na jednom od njih vidi se momak kome je ajkula zagrizla ruku i ne pušta ga. U pitanju je ajkula koja se zove "nurse" (bolničarka), spada u mesoždere i uglavnom se nalazi u zapadnom Atlantiku i južnom Pacifiku. NJihova vilica je veoma jaka i u njoj se nalazi hiljade sitnih, reckavih zuba kojima će ujesti veoma agresivno pogotovo ako ih neko nagazi ili dira, posebno ronioci koji misle da su pitome. Uglavnom su bezopasne za ljude, mada to se dovodi u pitanje kada se pogleda priloženi video.

Jedna devojka takođe nije imala sreće na odmoru pa joj se riba zakačila za zadnjicu, a po snimku se dalo videti da uopšte nije bezazleno.

U pitanju je riba remora odnosno prilepuša koju često povezuju sa ajkulama zbog ugriza, ali ona ne spada u porodicu morskih pasa, odnosno ajkula.

Prilepuše su stanovnici tropskih otvorenih okeana, ali se povremeno nalaze u umerenim ili priobalnim vodama ako su se vezali za velike ribe koje su zalutale u ova područja. U srednjem Atlantskom okeanu, mrest se obično odvija u junu i julu; u Sredozemnom moru javlja se u avgustu i septembru.

Kao što im ime samo kaže, one se prilepe na domaćina gornjim delom glave i tako preživljavaju, a jadna devojka će ovu ribu pamtiti veoma dugo.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".