Reč je o prvom telefonskom razgovoru dvojice lidera nakon kanadske odluke da dopusti povratak u Evropu turbine za ruski gasovod Severni tok 1, koju je ukrajinski predsednik oštro kritikovao.


Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da je u nedelju razgovarao sa Trudoom i zahvalio mu se na velikoj odbrambenoj podršci, prenosi Rojters.

- Međutim, posebno sam naglasio da Ukrajinci nikada neće prihvatiti odluku Kanade u vezi sa turbinom Severnog toka - naglasio je ukrajinski predsednik.

Foto: Profimedia

 

Trudo je u sredu saopštio da je doneta „veoma teška odluka“ da se odobri izuzeće od sankcija uvedenih Rusiji, u vezi vraćanja iz Kanade popravljene turbine potrebne za gasovod Severni tok 1.

Zelenski je, ponavljajući ranije komentare drugih ukrajinskih zvaničnika, izjavio "da Rusija ucenjuje gasom".

On je istakao da međunarodni stav o sankcijama prema Rusiji mora da se temelji na "načelima" i na pojačanom, a ne smanjenom, pritisku na Moskvu.

- Ako sada postoji jedan prekršaj, samo je pitanje vremena kada će biti drugih - rekao je ukrajinski predsednik, navodi Rojters.

 


Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 otpremljena je avionom za Nemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stići 24. jula, izvestio je danas list Komersant pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

 

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".