Zapadne sankcije i izlazak zapadnih kompanija nakon invazije na Ukrajinu znače da je Rusija doživela kolaps u uvozu i da se suočava sa nestašicom ključne robe.

Ruski savez industrijalaca i preduzetnika (RSPP) postavio je Tihonovu za kopredsedavajućeg svog novoosnovanog Koordinacionog saveta za supstituciju uvoza, preneo je RBC, pozivajući se na dokumente koji potvrđuju imenovanje.

Portparol RSPP-a, najmoćnije ruske poslovne lobističke grupe, potvrdio je imenovanje Tihonove za RBC.

Novi savet, kojim predsedava šef RSPP Aleksandar Šokin, navodno ima zadatak da izradi nacrte zakonskih predloga, kreira digitalne usluge i istakne najbolje prakse u pokušajima Rusije da smanji svoju zavisnost od robe proizvedene u inostranstvu.

Ruski uvoz je pao na najniži nivo u dve decenije u mesecima nakon invazije na Ukrajinu i od tada je pokazao malo znakova oporavka.

Foto: Profimedia

 

Centralna banka je prošle godine saopštila da se skoro dve trećine ruskih preduzeća oslanja na uvoz. Od početka napada na Ukrajinu u februaru, redovno se javljaju izveštaji o nestašici snabdevanja.

Putin, koji nikada nije potvrdio ili demantovao da je otac Tihonove, pozvao je zvaničnike da pojačaju supstituciju uvoza ranije ove godine. Ali on je takođe rekao da zamena uvoza nije „lek za sve“.

SAD i njihovi saveznici sankcionisali su Tihonovu i njenu sestru Mariju Voroncovu u aprilu kao deo odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu.

Iako se o njenom životu malo zna, nedavno su se u medijima pojavile informacije da Katerina ima dečka koji ima isto prezime kao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Foto: Profimedia

 

Sankcije koje su uvedene protiv 35-godišnjakinje, zbog specijalne vojne operacije koju je njen otac pokrenuo u Ukrajini, zaustavile su njene redovne letove iz Moskve za Minhen gde bi živela sa novim muškarcem, a tokom kojih bi bila u pratnji čuvara ruske tajne službe.

NJen novi partner, sa kojim ima dvogodišnju ćerku, jeste Igor Zelenski (52), vodeći profesionalni baletski igrač koji je donedavno bio na čelu Državnog baleta Bavarske.

Prethodno je Katerina bila udata za najmlađeg ruskog milijardera Kirila Šamalova (40).

Rastali su se oko 2017. godine kada je započela vezu sa baletskom zvezdom koji je takođe bio u braku i ima dve ćerke i sina sa koreografkinjom Janom Serebrjakovom.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".