U intervjuu koji je u nedelju objavio Fajnenšel Tajms , izvršna direktorka Nortrop Gruman Keti Vorden rekla je da industrija treba da shvati nivo potražnje jer zalihe oružja na Zapadu nisu dizajnirane da traju tokom dugotrajnog sukoba.

- Sada je najvažnije dobiti jasne signale o nivou potražnje, dugoročnim obavezama da se Kijevu isporuči oružje i koliko će se intenzivno koristiti postojeće rezerve - rekla je ona.

Vorden je rekla da još nema tačne informacije da se nekim vrstama oružja i municije već bliži kraj, ali je naglasila da "niko definitivno nije napravio zalihe dizajnirane da zadovolje trenutnu potražnju" nekoliko godina zaredom. Ona je dodala da je industrija spremna da ulaže unapred kako bi proširila proizvodnju, ali je potrebna „indikacija da će, ako se sve izgradi, potražnja biti zagarantovana”.

Foto: Profimedia

 

Northrop Grumman proizvodi automatske topove Bushmaster kalibra 30 mm, koji su ugrađeni na deo vojne opreme koju su Sjedinjene Američke Države poklonile Ukrajini. FT takođe skreće pažnju na činjenicu da u blizini ukrajinskih granica aktivno rade izviđačke bespilotne letelice RK-4 Global Havk na velikim visinama koje je razvila korporacija. Drugi dobavljač iz Pentagona ,Raitheon, ranije je najavio da će biti potrebno vreme da se popune zalihe MANPADS Stinger, koji su isporučeni Ukrajini u velikim količinama.

Portparol drugog velikog proizvođača oružja, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za publikaciju da njegova kompanija ima iste brige kao i Northrop Grumman, i da očekuje da će Sjedinjene Države u budućnosti morati da zamene flotu ukrajinske vojske sovjetske proizvodnje. aviona.

FT ističe da se čitava industrija sada suočava sa nedostatkom komponenti zbog prekida globalnih lanaca snabdevanja. Rok isporuke za neke vrste proizvoda, prema rečima Vordena, povećan je dva do tri puta. Posebno je teška situacija sa elektronskim komponentama i mikročipovima.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".