Skupština ustaničkih starešina u Smederevu krajem 1805. godine, je objavila da će se ustanak proširi na sve susedne turske oblasti i da se među ustanike primaju izbeglice iz okolnih neoslobođenih oblasti. Stoga je početkom 1806. godine po Karađorđevom naređenju u Deligradu izgrađeno ustaničko utvrđenje radi odbrane južnog moravskog pravca.

Deligradsko utvrđenje nalazilo se na pola puta između Aleksinca i Ražnja, na ulazu u Đuniski tesnac, između Drenovačkog potoka i Morave, kuda je prolazio Carigradski drum.

U početku je bio podignut samo jedan šanac, da bi ih na kraju bilo devet oko vešto raspoređenjih zemljanih utvrđenja, od četiri bastiona za topove i dve gvozdene kapije. Sva utvrđenja su bila dobro snabdevena hranom, vodom, municijom i četiri topa skinuta sa Smederevske tvrđave, tako da su mogla dugo da opstanu u opsadi.

Ovo utvrđenje je bilo ogromna prepreka turskom nadiranju niz Moravu i neprijatelj je to znao. Zato je Ibrahim-paša, komandant turske vojske, 16. juna 1806. godine naredio napad na Deligrad.

Foto: Vikipedija

 

55.000 turskih protiv 37.000 srpskih boraca

Oko 6.000 Turaka sukobilo se sa 5.000 ustanika pod komandom Petra Dobrinjca. Borbe su vođene nekoliko nedelja, ali su i rovovi i srpski borci izdržali.

Početkom septembra u pomoć im je konačno stigao odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša. Do kraja boja je ratovalo 55.000 turskih vojnika protiv 37.000 srpskih boraca. Ojačani, Srbi su uspeli da probiju blokadu i nateraju tursku vojsku na povlačenje ka Aleksincu. Posle ove pobede, srpski ustanici su krenuli u protivofanzivu. 

Pobeda Karađorđevih ustanika u bici na Deligradu nadaleko je odjeknula. Narod koji je do tog trenutka dobar deo Evrope smatrao varvarskim i imao malo razumevanja za njegovu želju za slobodnom, pobedio je moćnu osmanlijsku vojsku i organizovano nastavljao otpor.

Tako je počela velika borba srpskog naroda za konačno oslobađanje od turske vlasti.

(dnevno.rs)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".