Nakon izgubljenih izbora 24. septembra 2000. godine, širom Srbije su počeli masovni štrajkovi, što je bila uvertira za masovni protest 5. oktobra koji je organizovala Demokratska opozicija Srbije (DOS).

Foto: N. Paraušić

 

DOS je bila grupacija 18 političkih stranaka, činili su je lideri, donosila je ključne odluke, o tome kako se suprotstaviti vlasti Slobodana Miloševića, a zatim i o potezima novih vlasti.

Foto: N. Paraušić

 

Vojislav Koštunica, predsednik SRJ posle petooktobarskih promena je bio zajednički kandidat DOS-a i široko je smatran za faktor jedinstva, nešto između dve struje, umerena i najbolja protivteža Slobodanu Miloševiću.

Politički akteri petooktobarskih promena su na današnji dan ili neaktivni, a neki nisu među živima. Jedan deo aktera koji je aktivan se nalazi na različitim krajevima političkog spektra.

Ključne ličnosti 5. oktobra nisu više u političkom životu Srbije.

Foto: N. Fifić

 

Zoran Đinđić, lider Demokratske stranke i premijer Srbije posle izbora 2001. godine je ubijen u atentatu ispred zgrade vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

Foto: Novosti

 

Vojislav Koštunica, predsednik SR Jugoslavije i kasnije premijer Srbije, povukao se iz javnog života posle političkog sunovrata njegove partije - Demokratske stranke Srbije.