Bivši pripadnik JSO, Zvezdan Jovanović Zveki (57) prihvatio je da ubije premijera Srbije Zorana Đinđića, a kao nagradu za ovaj zločin od šefa „zemunskog klana” Dušana Spasojevića tražio je da dobije – garsonjeru.

Upravo ove ozbiljne tvrdnje u svojoj knjizi „Zemunski klan – ko je ko” izneo je Sretko Kalinić (48), osuđeni pripadnik „zemunskog klana” koji je o nekadašnjem pripadniku Jedinice za specijalne operacije govorio ne baš biranim rečima.

– Veliki Zveki je trebalo da dobije garsonjeru kada likvidira premijera. Ne može bolje! Patriota, a skroman! Šta da se radi, to se zove korupcija, a ne patriotizam. Bolje da je s Dušanom (Spasojevićem) dogovorio da mu sredi da dobije kuću na Dedinju. Dobio bi je sigurno, a on je tražio garsonjericu. Tako se dogovorio, prisustvovao sam kada su o tome razgovarali, kao i svakom njihovom sastanku – napisao je u knjizi Kalinić. Rafalnu paljbu po Jovanoviću Kalinić je izneo i zbog, kako kaže, lažnih optužbi njegovih vojnika.

Foto: MUP

 

– Mislio je da će se izvući za ubistvo premijera, zbog čega je lagao da su u to umešani njegovi vojnici. Izmislio je da je Tojaga trebalo „zoljom” da gađa Đinđića. Ne znam kako ga nije sramota. Zvekija poznajem od 1993. godine iz jedinice čiji sam pripadnik bio. Svi smo ga poštovali u to vreme kao dobrog vojnika. Sada smatram da je prevarant, obična slina i smrdljiva pi*ka, a to mišljenje nikada neću promeniti. Izmislio je da sam ja učestvovao u pokušaju ubistva kod „Limesa” – piše Kalinić, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora.

Sretko Kalinić imenom ne spominje ko je vršio pritisak na Dušana Spasojevića da organizuje likvidaciju Đinđića, već sve pripisuje, kako kaže, “najjačoj organizaciji u Srbiji i regionu, koja i danas vedri i oblači na ovim prostorima”.

LOKACIJA ZA SNAJPERISTU

Foto Arhiva / MUP

 

– Počeo je strašan pritisak na Dušana sa Senjaka da se premijer hitno završava. Dušan je na sve ostale učesnike vršio ogromnu presiju, navodeći da će svi zaglaviti doživotnu robiju ako se to ne uradi. Sve ulice kojima je Đinđić mogao da prođe pokrivao je neki naš špijun. U slučajevima kada je postojala i najmanja sumnja da pojedini ljudi neće javiti nailazak premijera, u neke ulice su postavljana i po dva čoveka, samo da bi se izbegao mogući propust. Dušan je svako veče odlazio da traži lokaciju za snajperistu. Pravio je svima veliki pritisak da se hitno nađe pozicija za snajper, pa se to radilo i danju i noću. Svi osim mene su i danju i noću, oko zgrade Vlade, tražili poziciju odakle bi se mogao lagano i bez stresa gađati. Išli su peške, ulazili su u zgrade i osmatrali – piše Kalinić.

 

GALERIJA: Zemunski klan

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".