Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak zakon kojim se uvode posebne odredbe u ekonomiji tokom borbe protiv terorizma i drugih operacija vojske te zemlje u inostranstvu.

Prema zakonu, ruskim kompanijama je sada zabranjeno da odbijaju vojne ugovore dok su takve operacije u toku. U dokumentu se pominju ugovori o nabavci dobara i usluga za potrebe vojske, kao i oni koji imaju za cilj stvaranje zaliha proizvoda, sirovina i poluproizvoda za potrebe odbrane.

Foto: Profimedia

 

Mera je verovatno neophodna zbog nevoljnosti nekih ruskih kompanija da prihvate ugovore o odbrani. Zapadne sankcije su usmerene na firme za koje se smatralo da pomažu vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Prethodno sankcionisane kompanije uključuju Ruske železnice, brodske i transportne firme u zemlji, vojne dobavljače i banke.

Kada posebne mere budu uvedene u privredu, Vlada će imati pravo i da privremeno reaktivira mobilizacione kapacitete i objekte, kao i da koristi materijalna sredstva državne rezerve.

Zakon ima za cilj da obezbedi da ruske oružane snage budu dovoljno opremljene za izvođenje protivterorističkih i drugih operacija van Rusije prenosti RT.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".