Nikolaj Patrušev, moćni sekretar Saveta bezbednosti i bliski Putinov saveznik iz njihovih zajedničkih dana u KGB-u, rekao je da Sjedinjene Države stoje iza tenzija u istočnoj Ukrajini i da nastoje da orkestriraju kolaps Rusije.

- Naš zadatak je da branimo teritorijalni integritet naše zemlje i branimo njen suverenitet - rekao je Patrušev.

Foto: Profimedia

 

Dok se tokom prvog perioda oružanog sukoba u Ukrajini Putin povukao od očiju javnosti, Patrušev, čija je pozicija ekvivalentna savetniku za nacionalnu bezbednost, istupio je da opravda specijalnu vojnu operaciju, kako je naziva ruska strana, i promoviše ratne ciljeve Rusije, pišu američki mediji.

U intervjuima za ruske medije, Patrušev je često isticao da će se Ukrajina na kraju raspasti na nekoliko zemalja, a da će Evropa biti u problemu zbog nastanka globalne krize sa hranom i prilivom velikog broja izbeglica.

Iznenadna pojava Patruševa posle više od dve decenije kao moćnog posrednika iza kulisa naglasila je njegovu ulogu pokretačke snage u Kremlju. Neko vreme je čak postavljalo pitanja o tome da li on želi da se pozicionira da preuzme dužnost od Putina, usred upornih spekulacija o predsednikovom zdravlju.

Zvanični Kremlj tvrdi drugačije

Iako američki mediji u poslednje vreme nagađaju ko bi mogao da zameni Putina na čelu Rusije, zvaničnici iz Kremlja odbacuju sve njihove navode.

Tako portparol Kremlja Dimitrij Peskov negira da se Patrušev iznenada pojavio, kao i da on cilja Putinovu poziciju. Peskov je za Vašington post rekao da je Patrušev oduvek bio aktivan u skladu sa svojom, kako Peskov kaže, širokom sferom ovlašćenja.

Pored Peskova, oglasio se i portparol Saveta bezbednosti Ruske federacije Jevgenij Anošin koji je takođe negirao da Patrušev polaže pravo na bilo kakvu veću ulogu, piše ovaj medij. 

- Patrušev je patriota. On je državni akter koji je dugi niz godina odan Ruskoj Federaciji i Putinu - rekao je Anošin.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".