Vreme koje je prilično toplo donosi opasnost tokom leta i jeseni  od mogućnosti uboda pčela i osa ili čak smrtonosnog stršljena. 

Ubot stršljena može biti poguban za ljude koji su alergični na njega. Svako ko doživi susret sa stršljenom se uplaši pogotova ako se nađe u domu. Jedna žena na Tviteru je objavila da je uspela da se izbori sa celim rojem osa.

- Na spratu kuće imam jednu sobu koju koristim samo za odlaganje stvari. Htedoh da je očistim generalno. Ako sad nisam umrla, nikad neću - napisala je ona.

Foto: Profimedia

 

Ispod objave povela se čitava polemika, iako je ona uspela bezbedno da se reši ovih napasti, oko toga da li su u pitanju stršljenovi ili ose, piše "Kurir".

Ovo nije jedini slučaj u kome se rojevi osa ili stršljenova ''uvlače'' u domove ljudi i prave sebi stanište.  

 

 

Pčelar Slađan Simonović, koji se nalazi na čelu "SOS mobilne ekipe za spasavanje i zbrinjavanje pčela" izjavio je i objasnio za ''Kurir'' kako treba da se ponašamo i šta da preduzmemo ukoliko nase napadne neki od insekata. 

- Koga napadne pčela, osa ili stršljen, ili pak ceo roj, treba da stane mirno i pokrije lice. Preporučljivo je i da legne na zemlju i takođe lice drži pokriveno, jer insekt neće da ide tako nisko da bi ujedao.

Doktorka Radmila Šehić rekla je da ujedi mogu biti opasni ako vas osa ili stršljen ujede za lice, u predelu očiju, usana ili jezika, kao i vrata, i da za alergične jedan ubod može biti koban.

Foto: Profimedia

 

- Osobe koje su alergične već znaju da odmah po ujedu moraju da popiju antihistaminik, da stave kortikoidnu mast na mesto ujeda i da pohitaju lekaru po antišok terapiju, jer su nekad u pitanju minuti kako bi se spasao život, jer ujed insekta posebno u predelu glave zapušava disajne organe kao da ih je neko stegnuo pesnicom. Osoba može da doživi anafilaktički šok i život joj je ugrožen. Strah ovde može da bude koristan pošto se dodatno luči adrenalin, koji deluje dobro u tim trenucima jer je svakako prvi lek u antišok terapiji koju takav pacijent prima.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".