Ipak, iako se češće bore na strani Rusije, nisu svi Čečeni pristalice režima iz Moskve. Čak naprotiv, ima i onih koji su na suprotnoj strani i ratuju za Ukrajinu, piše Vašington post. 

Kako se navodi, rat u Ukrajini podelio je ovaj narod. 

- Malo nas je, moji ljudi su iseljeni i istrebljeni - rekao je čečenski komadant kodnog imena Mahno koji predvodi izviđački vod koji čini deo ukrajinske obaveštajne službe. 

Foto: Profimedia

 

- Rusi uništavaju naše stanovništvo. Kako da se ne borimo protiv njih? - rekao je Mahno, piše Vašington post. 

U okviru ruskih snaga nalazi se kontigent vojnika poznat kao "Kadirovci", nazvan po bivšem čečenskom lideru Ahmadu Kadirovu, koji je promenio stranu i pridružio se Rusiji u Drugom čečenskom ratu 1999-2000. godine.

Sa druge strane, piše Vašington post, u ukrajinskoj vojsci postoji određen broj Čečena koji veruju da je borba protiv Rusije - zaustavljenje imperijalnih ciljava Kremlja - počela sa njihovom domovinom.

Kako tvrdi, Mahno ne okleva da ubija Kadirovce, čak iako su Čečeni, piše američkij medij.

Foto: Profimedia

 

- Prvi su počeli da ubijaju nas. Oni su sada samo ruski vojnici. Nema razlike. Oni nemaju nikakve veze sa nama - rekao je on.

Maga (29), dobrovoljac u Ukrajini, bio je dečak tokom Drugog čečenskog rata. Jedno od prvih sećanja mu je skrivanje u podrumu sa porodicom. Tražio je da ga predstave po nadimku jer ima porodicu u Čečeniji i plaši se odmazde protiv njih.

Magina mržnja prema Rusiji živi u porodici, tvrdi on . NJegov otac se borio protiv Rusije u dva rata za nezavisnost Čečenije koji su opustošili republiku.

Ruski vazdušni napadi na Grozin pre skoro četvrt veka ostavili ovaj su grad u ruševinama, prenosi Vašington post. Ujedinjene nacije su ga tada nazvale "najrazrušenijim gradom na Zemlji".

Moskva je ponovo uspostavila direktnu vlast nad Čečenijom 2000. godine, ali Mahno i njegovi istomišljenici se nisu predali. Kako kaže, godinama su vodili pobunjeničke operacije protiv proruskih čečenskih snaga

Mahno je u Ukrajinu došao kada je sukob na istoku počeo, još 2014, a punopravni član ukrajinskih snaga postao je četiri godine kasnije.

Za njega, takozvana specijalna ruska operacija u Ukrajini, prilika je da nastavi borbu svog oca. Pridružio se dobrovoljačkom bataljonu koji nije imao čak ni pancire i šlemove.

- Ne razumem ko je podigao momke u Čečeniji da sada mogu da kažu: 'Mi smo Putinova pešadija' - rekao je Maga i dodao:

Foto: Tanjug AP

 

- Kako si mogao to da uradiš? Kako si mogao da mrziš svoj narod?

Kako tvrdi, Kadirov je pokušao da izgradi kult ličnosti. Ima preko 2.5 miliona pratilaca na svom Telegramu, gde objavljuje komentare u kojima rat u Ukrajini naziva „svetim ratom“. Nedavno je objavio lažni video o „predaji“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, prikazujući ga kao kokainskog zavisnika koji je priznao da je glup i koji moli Kadirova za milost.

Taj video možete pogledati na ovom linku

Postoje određeni podaci koji ističu da se dva čečenska bataljona bore na strani Ukrajine. To su bataljon Šeik Mensur i bataljon DŽohar Dudajev - nazvani po legendarnim čečeniskim liderima koji su predvodili Čečene u ratu protiv Rusije.

 

 

Više o DŽoharu Dudajevu možete pročitati na ovom linku.

Foto: Jutjub printkstin/AP Archive

 

U februaru je vođa bataljona DŽohar Dudajev, Adam Osmajev objavio snimak u kojem ističe da se on i njegovi borci pridružuju borbi protiv Rusije, pozivajući Ukrajince da ne misle o borcima Kadirova kao o Čečenima.

- Pravi Čečeni stoje uz vas, krvare sa vama kao i proteklih osam godina - rekao je on. Rusije je 2012. godine, optužila Osmajeva da je planirao da ubije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Inače, na Osmajeva je pokušan atentat 2017. godine u blizini Kijeva. Tom prilikom, ranjen je u nogu, dok je njegova žena Amina Okujeva ubijena. 

Okujeva je imala status heroja u Ukrajini jer se borila protiv proruskih separatista. 

 

BONUS GALERIJA: Kadirovci - čečenski borci verni Rusiji

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".