Nikola Tesla, jedan od najvećih svetskih naučnika, preminuo je 1943. godine u 87. godini života, u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu NJujorker hotela. Zvanično je zabeleženo da je umro od srčane tromboze, 7. januara 1943. godine u 22 časa i 30 minuta.

Iako je iza sebe ostavio stotine proanalazaka i patenata koji su mu doneli slavu, umro je siromašan i u dugovima.

Foto: Arhiv Novosti

 

- Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće - rekao je gradonačelnik NJujorka Fjorel Henri Lagvardija.

Sahrana svetski priznatog naučnika obavljena je 12. januara u Crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu u NJujorku. Posle službe obavljena je kremacija. Sahrani je prisustvovalo oko 2000 ljudi, među kojima je bilo državnika, javnih ličnosti, nobelovaca, ali i običnih građana koji su se divili čoveku čiji su im pronalasci olakšali život.

Komemoraciju je prenosio Radio NJujork, a ovo je bila glavna vest u svim njujorškim novinama.

Na sahrani je svirao Teslin prijatelj violinista Zlatko Baloković, po Teslinoj želji, izveo je prvo Šubertovu kompoziciju "Ave Marija", a onda i pesmu "Tamo daleko".

Vrhovni sud SAD 1943. priznao je Nikoli Tesli pravo na patent radija. Svu imovinu čuvenog naučnika zaplenile su američke tajne službe kao strogo poverljiva dokumenta.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".