Rusija za potrebe Ratne mornarice razvija novu balističku raketu „Zmeevik“ sa hipersoničnom borbenom opremom, kojoj su vojno i tehničko osoblje nadenuli naimak "ubica nosača aviona".

 Ovu informaciju su agenciji TASS prenela dva izvora bliska vojnom resoru i vojno-industrijskom kompleksu.

- Balistička raketa "Zmeevik" sa hipersoničnom borbenom opremom se razvija već duže vreme. Biće projektovana za uništavanje velikih površinskih ciljeva, pre svega nosača aviona“, rekao je jedan od njih.

Drugi izvor je rekao da bi ova raketa mogla da uđe u službu obalskih raketnih jedinica Ratne mornarice. Jedan od sagovornika agencije je dodao da Zmeevik po svojim karakteristikama podseća na kineske rakete slične klase DF-21D i DF-26 sa dometom do 4.000 kilometara.

Foto: Tanjug/AP

 

Reutov NPO Mašinostroenija (deo Korporacije taktičkih raketa) nije komentarisao ovu informaciju za TASS.

Ovo preduzeće je razvilo i proizvodi hipersonične proizvode Cirkon (protivbrodske rakete za površinske brodove i podmornice), borbenu opremu Avangard za interkontinentalne balističke rakete UR-100N UTTKh i Sarmat, obalske raketne sisteme Bastion sa supersoničnim raketama „Oniks“ (izvozna modifikacija - " Iakhont").

U martu je Anatolij Svincov, zamenik generalnog direktora NPO Mašinostroenija, rekao da preduzeće takođe ima veliki zaostatak u vezi sa avijacijskom verzijom rakete Cirkon. 

Prema njegovim rečima, „Cirkon” je u početku bio razvijen i u mornaričkoj i u vazduhoplovnoj verziji, a „kupac je odlučio u prvoj fazi da intenzivira rad na stvaranju mornaričke verzije rakete”.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".