Ejup Ganić i ostalih devet optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu izjasnili su se na današnjem ročištu da nisu krivi.

Foto: AP

 

Optuženi Bakir Alispahić rekao je tokom ročišta da je optužnicu pročitao nekoliko puta, ali da je nije razumeo.

Sudija Braco Stupar rekao je da su svi optuženi dobili optužnice na koje su imali pravo prigovora i da je sve priložene prigovore Sud BiH odbio.

Stupar je najavio da bi glavni pretres u predmetu "Dobrovoljačka" trebalo da bude zakazan u roku od 60 dana.

Po izlasku iz sudnice medijima se obratio Asim Crnalić, advokat trećeoptuženog Hamida Bahte, koji je rekao da se "onaj ko je napadnut ima pravo da se brani i u principu, onaj koji se brani, retko čini zločine".

Foto: RTRS

 

Crnalić je naveo da je ovde takva situacija da ne postoje okolnosti iz kojih se može zaključiti da su zločini počinjeni.

Osim Ganića, optužnica tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Sud BiH potvrdio je 12. maja optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni se terete i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce, te pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

(RTRS)

BONUS GALERIJA: Obeležavanje godišnjice bitke na Košarama

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".